Stavanger

Knuser myten om fredag 13.

Men desember er en real ulykkesmåned...

Bilde 1 av 2

Fredag den 13. har ord på seg for å være en skikkelig ulykkesdag. Men er det virkelig sånn? Forsikringsbransjen har i hvert fall ikke statistikk som underbygger den gamle myten.

Snarere tvert i mot.

- Du har ikke mer uflaks på fredag den 13. Det er ingenting som tilsier at du står i fare for å kollidere mer eller vil komme til å skli på et bananskall på denne dagen, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En analyse av blant annet trafikkulykker på fredag den 13. gir ingen bevis for at folk er mer uheldig med bulking på den såkalte ulykkesdagen.

- Det er alltid flere kollisjoner på fredager, noe som kommer av at det er mer utfart og at folk stresser mer på grunn av helghandel, hytteturer og lignende. Men hvis vi ser på tallene for fredag den 13. de siste årene, så finner vi store sprik fra år til år, og det finnes ikke noe mønster som skulle tilsi at folk kolliderer mer denne dagen, sier Eger Mollestad.

Også når det gjelder andre type ulykker blir myten om fredag den 13. noe nær avlivet.

- Vi kan ikke finne noen hold i påstanden om at fredag den 13. er en ulykkesdag. Statistisk vil du ikke være i større fare for å bli utsatt for tyveri, miste bagasjen på reise eller skade deg eller dine eiendeler på denne dagen. Myten er herved avkreftet, sier Eger Mollestad.

Skulle du likevel ha hatt et uhell denne desemberfredagen, kan det i stedet skyldes tidspunktet på året. Tall viser nemlig at det skjer flere ulykker enn ellers i desember. Det gjelder både kollisjoner, brann, vannskader og lignende uhell.

- Vi ser for eksempel en kraftig økning i vannskader i desember på grunn av kulda og rør som sprekker. Kulda fører også til mer fyring og bruk av levende lys, som øker sjansen for brann. Siden denne fredag den 13. faller på Luicadagen, er det ikke usannsynlig at det vil bli brukt mye levende lys, så vær forsiktig! Vi ser også en økning av bulking i perioden før julaften, sier Eger Mollestad.

Fredag den 13. er kjent som ulykkesdagen i hele den vestlige verden. Spesielt i England forbinder man denne dagen med trøbbel.

Ifølge gammel overtro bør man ikke starte på nye prosjekter denne dagen, og det er også svært få, selv i våre dager, som gifter seg på denne datoen. I dansk tradisjon var det også slik at man ikke skulle sjøsette båten eller dra til sjøs denne dagen.

Paraskavedekatriafobi er betegnelsen på de som har angst for fredag den 13. Men skal vi tro norsk statistikk er det altså ingenting som tilsier at du har mer uhell fredag den 13.

Et naturlig mål kunne kanskje være dette: Kan det tenkes at skadetallene er lave fordi folk tar forholdsregler eller er mer forsiktig nettopp på disse dagene?

- Det kan naturligvis hende at flere velger å holde seg under dyna, lar bilen stå eller er mer forsiktig på ulykkesdagen. Slike ting vil ikke vår statistikk fange opp, men det er jo heller ikke noe som skulle tilsi at fredag den 13. er en ulykkesdag utenom gammel overtro, avslutter Eger Mollestad. (ANB)

Mer fra Dagsavisen