Stavanger

- Yrkesstoltheten driver oss

Etter 14 år som kabinansatt er yrkesstoltheten det som driver Gry Hege Olsen-Hagen og hennes kolleger i SAS ved Sola-basen framover i selskapets tøffe tider.

Mens forhandlingene pågår går arbeidsdagene foreløpig som normalt for de bakkeansatte.

Gry Hege Olsen-Hagen og resten av de SAS-ansatte gjør sitt beste for å holde koken i det som kan karakteriseres som selskapets største krise.

De siste dagers forhandlinger mellom konsernledelse og fagforeningene er et være eller ikke være for Olsen-Hagen og hennes kolleger.

- Det er ingen optimal situasjon. Vi vet jo faktisk ikke om vi har en jobb å gå til framover. Det er tøft, samtidig gir det motivasjon til å stå på og vise at vi står støtt i stormen. Vi er stolte av yrket vårt og nå er det viktigere enn noen gang å gjøre en så god jobb som mulig, så får det bære eller briste, sier Olsen-Hagen til RA.

Opplever støtte

Hun var selv på jobb fredagskveld og opplevde mange klapp på skulderen og støtteerklæringer fra passasjerene.

- Jeg var litt urolig på forhånd, men den støtten og de gode tilbakemeldingene som kom varmet virkelig, sier Olsen-Hagen og legger til:

- Det virker som om folk flest har forståelse for oss ansatte, og det gir oss styrke til å stå rakrygget og gjøre jobben vår på en best mulig måte, sier hun.

Facebook-støtte

Lørdagskvelden brukte hun til å følge de dramatiske forhandlingene på diverse nyhetssider på nett.

Før hun la seg lørdag kveld, la hun ut en melding på Facebook: Usikker på om jeg har jobb imorgen.

Det utløste også en strøm av støtterkæringer.

- Jeg opplever at vi har en konsernledelse som ikke har grepet denne saken an rett, og det virker som om folket, passasjerene i stor grad ser det på samme måte, sier Olsen-Hagen.

Optimist med ballast

Olsen-Hagen forteller at krisen i konsernet ikke går ut over verken arbeidslyst eller glede.

- Vi er optimister og står på fordi vi er stolte av yrket vårt. Vi tar på oss uniform og går ut for å vise det. Samholdet og det svært gode arbeidsmiljøet vi har, er med på å gjøre det enklere å beholde troen. Vi støtter hverandre, sier hun.

Etter 14 år i bransjen har Olsen-Hagen også ballasten som skal til for å fortsette som tilnærmet vanlig med usikkerheten rundt egen arbeidsplass konstant svevende i kabinen.

- Vi har vært gjennom store kutt og endringer i løpet av min tid. SAS-basen på Sola var for noen år tilbake på cirka 150 ansatte. I dag er vi 65, så tøffe tider har vi sett før, sier hun.

Mot enighet

Forhandlingene i SAS pågår fremdeles, men det kan nå se ut som det nærmer seg en enighet.

SAS-pilotene i både Norge, Danmark og Sverige sa natt til mandag ja til nye avtaler. Drøyt åtte timer etter den opprinnelige fristen ved midnatt kunne også Norsk Kabinforening bekrefte at en avtale var på plass.

Cabin Attendants Union (CAU) er den siste fagforeningen det nå forhandles med. CAU representerer det danske kabinpersonalet i SAS.

- Jeg har hele tiden tenkt at dersom danskene skriver under så blir det en løsning. Nå er det danskene som gjenstår, så vi får se hvordan det går. Det er fremdeles uavklart, sier Olsen-Hagen.

Mer fra Dagsavisen