Stavanger

Rydder opp i sentrumsbråket

Her er planen som skal friskmelde sentrumsforeningen STAS.

Formannskapet behandler torsdag to Confiro-rapporter i forbindelse med en evaluering av sentrumsarbeidet. Her kommer det fram en rekke punkter som beskriver sykdomstegn som har preget Stavanger sentrum AS (STAS).

Slik lister Confiro opp såkalte utfordringer i sentrumsarbeidet:

Mange engasjert personer, men ofte dårlig og usaklig dialog.

Uenighet blir til konflikter som overskygger det man er enige om.

For mange er bare er opptatt av sine egne interesser, og det utvises for liten vilje, eller tas for lite ansvar, til å bidra i fellesskapet.

Utelivsbransjen har stor aktivitet og betydning, men er lite engasjert i sentrumssamarbeidet.

Det er manglende samarbeid mellom gårdeierne.

Det har vært mange negative medieoppslag med søkelys på utfordringer eller problemer. Dette skaper igjen frustrasjon fordi mange opplever at det skjer mye positivt i sentrum.

Dominerende konfliktnivå

I den ene av to Confiro-rapporter heter det at samarbeidet i sentrum til tider har vært preget av dårlig kommunikasjon, og uenighet og konflikter er blitt for dominerende. Men det er likevel et stort engasjement og mange sterke personligheter som igjen gir et godt grunnlag for å gjennomføre endringer, skriver Confiro.

Ved etablering av STAS for tre år siden ble den etablerte strukturen beholdt gjennom styrene til gårdeierforeningen og Byen. Gjennom Confiro-intervjuene kommer det fram usikkerhet i forhold til organiseringen av sentrum, og hvem som faktisk skal gjøre hva.

Ut av dette utleder Confiro denne listen som til sammen utgjør dårlige rammebetingelser for STAS.

Etablering av STAS er ikke gjennomført fullt ut. Man har ikke fått en optimal utnyttelse av sammenslåingen ved å opprettholde en gammel struktur.

STAS har ikke lykkes i å «selge» nytteverdien med å være med i samarbeidet.

STAS oppleves ikke som om de har et samlet sentrum bak seg.

Det er få som husker de viktigste målene til STAS.

Det hersker usikkerhet rundt hva STAS står for i de ulike sakene.

Mange aktører er i utgangspunktet skeptisk til STAS.

Det eksisterer sterke og aktive konstellasjoner i sentrum utenfor STAS.

Det er mange gode forslag og intensjoner, men en manglende vilje til å betale for å få gjennomført disse.

- Sterk sentrumstro

Det slås fast at samarbeidet mellom STAS og kommunen, utelivsbransjen og gårdeierne må bedres. Samtidig har 90 prosent av de som er blitt intervjuet av Confiro, en grunnleggende tro på Stavanger sentrum.

Confiro anbefaler at følgende prioriteringer gjøres:

Parkering er det aller viktigste, og det må sette klare og forutsigbare parkeringsmål.

STAS må ikke gi seg i en sak selv om det er gjort politiske vedtak.

Det må jobbes med aktiviteter som trekker folk til byen.

I markedsføring må STAS ha fokus på den gode totalopplevelsen.

Større samarbeid med utelivsbransjen og kulturaktører i sentrum må gjennomføres, herunder synliggjøre felleskonsepter.

STAS må jobbe for flere arbeidsplasser og boenheter i sentrum.

Utvikle et bedre samarbeid med Stavanger kommune og med politikerne.

Sørge for å ivareta de kommersielle behovene i den nye sentrumsplanen og sikre involvering av STAS i dette arbeidet.

Confiro konkluderer slik:

Det er gjennom STAS ikke blitt etablert et samlende og kraftfullt samarbeid i Stavanger sentrum.

Fra aktørene i Stavanger sentrum og Stavanger kommune er det stor tro på å utvikle Stavanger sentrum til regionens viktigste handelssenter.

Det må gjennomføres vesentlige endringer i STAS i forhold til organisering, samarbeid, innhold og gjennomføring for å utvikle sentrum videre.

Samarbeidet i Stavanger sentrum må være basert på et større kommersielt fokus i forhold til utvikling av næringsaktører, eiendommene og boenheter.

Jakter sentrumssjef

I sakspapirene til formannskapet torsdag framgår det at det fortsatt ikke er ansatt en ny daglig leder. I den andre Confiro-rapporten omtales behovet for å finne et nytt ansikt i organisasjonen som har vært frontet av Karl-Jan Søyland.

I 2012 lyste STAS ut stillingene som daglig leder og markedssjef. Det er ansatt ny markedssjef, men det har foreløpig ikke lyktes STAS-styret å få på plass en ny daglig leder. Styret håper dette skal være på plass før sommeren. Den nåværende daglig leder Karl-Jan Søyland vil gå over i en ny stilling som prosjektleder.

«STAS har behov for et «nytt ansikt» utad og internt, og vi mener det er viktig å få ansatt en ny daglig leder raskest mulig», skriver Confiro, som på sikt foreslår å reorganisere arbeidet i sentrum gjennom å slå sammen Byen, Gårdeierforeningen og STAS til ett styre.

Varslet pengekutt

Samtidig har bystyret vedtatt at STAS-tilskuddet skal reduseres fra 1,2 millioner kroner til 780.000 kroner i år.

Stavanger-rådmann Inger Østensjø tror tilskuddsreduseringen vil kunne redusere selskapets evne til å følge opp prosjekter, aktiviteter og tiltak i årsplanen for 2012. En reduksjon i tilskuddet fra Stavanger kommune vil trolig også medføre en tilsvarende avkorting i tilskuddet fra de øvrige aksjonærene, og dette vil ytterligere svekke selskapets evne til å ivareta formålet, ifølge Østensjø.

Rådmannen konstaterer videre at den nye STAS-modellen ikke har løst utfordringene som lå til grunn for omorganiseringen.

Styret i STAS har kommentert de foreslåtte 12 tiltakene i brev av 30. mars 2012. Styret skriver blant annet følgende i en uttalelse:

«Sammendragene fra dybdeintervjuene og fokusgruppene inneholder en rekke utsagn, ideer og forslag, men vi synes ikke det er lett å finne den røde tråden eller klare synspunkter på hovedretninger for videre sentrumsutvikling. Men etter vår oppfatning oppsummerer vel egentlig de 12 punktene det styret og ledelsen i STAS har arbeidet med i lengre tid og som i stor grad er nedfelt i handlings- og forretningsplan og i årsplaner. Vi må derfor konstatere at vi ikke i tilstrekkelig grad har greid i å videreformidle dette. Den viktigste utfordringen synes ikke å være enkeltsaker, men kommunikasjon og samarbeid».

Mer fra Dagsavisen