Stavanger

Aggressive prostituerte

Vi synes det er for passivt når politistasjonssjefen ber om anmeldelser.

Forrige gang var det Sp-politikeren Bjarne Kvadsheim som sto fram med sin frustrasjon. Han fikk knapt gå hjem kveldstid uten å bli forulempet av aggressive prostituerte som står plassert på sentrale steder i Stavanger sentrum. Lørdag var det Ap-nestkommanderende Arnt-Heikki Steinbakk det toppet seg for. Han er lei av at sønnen Anders Hauge (16) ikke skal få gå i fred i området mellom Posten og Straensenteret etter mørkets frambrudd. Den tidligere politimannen Steinbakk ser som de fleste av oss at samfunnet ikke har de helt store redskapene å sette inn mot pågående prostituerte som opptrer truende mot tilfeldig forbipasserende.

Steinbakk og Kvadsheim har rett. De prostituertes skjebne er vond og det er for lengst dokumentert at de er ofre for menneskehandel. Desperasjonen deres kan likevel ikke forsvare at store deler av et bysentrum skal bli en amper kjønnsmarkedsplass hver kveld. Reaksjonene som nå kommer fra ledende politikere må ikke avfeies som noe menn må tåle siden det tross alt er menn som utgjør kundegruppen.

Politiet oppfordrer gutter og menn som blir utsatt for pågående prostituerte, om å anmelde dem. Hvis det er slik at politiet signaliserer at slike anmeldelser blir høyt prioritert, kan det selvsagt være fornuftig. Vi har likevel våre tvil til at saker som dette, der paragrafer tilnyttet forstyrrelse av ro og orden må brukes, kommer øverst på må gjøre-listen.

Etter vår mening utgjør dagens sexkjøplov den store mangelen på verktøyet i verktøykassen. Ikke fordi dagens lov tillater prostituerte å drive aggressiv markedsføring - menneskehandelaspektet er selvsagt langt alvorligere - men fordi loven rett og slett ikke virker. Det er blitt flere prostituerte i gatene etter at loven ble innført, og det er et stort innemarked i de fleste byer av en viss størrelse. Noen kunder er riktig nok tatt og bøtelagt, men det store bildet er at loven er verdiløs.

Steinbakk har en jobb å gjøre med å snu sitt eget parti, der synspunktene på loven forsiktig sagt var motstridende da sexkjøploven var landsmøtetema. Mens vi venter på nytt verktøy, kan politikere og andre som ferdes i Stavanger gjerne spørre politiet hva som kan gjøres ut fra dagens regelverk. Vi synes det er for passivt når politistasjonssjefen ber om anmeldelser. Politiet må få gjøre sine vurderinger, men er tilstedeværelse vurdert? Etter et halvår med mye oppmerksomhet rundt fylla i lysløypa - der det er godt dokumentert at uniformerte politifolk har sin effekt - kan det gjerne være på tide at de samme politifolkene gjerne tar seg en avstikker til gatene rundt Posten? Noen kvelder der prostitusjonsmiljøet uroes av sivile og uniformerte politimannskaper kan sikkert la seg løse uten å sprenge budsjettrammer eller vente på ekstraordinære bevilgninger.

Mer fra Dagsavisen