Stavanger

Saksøker fylkeskommunen

L. Rødne og Sønner har saksøkt Rogaland fylkeskommune, og krever 7 millioner i kroner i erstatning etter at de først vant, men så tapte anbudet om båttrafikken til Byøyene.

Bilde 1 av 3

Etter først å ha gitt L. Rødne og Sønner anbudet på å drifte båtene som går til Byøyene, valgte Kolumbus å annullere kontrakten og lyse ut anbudet på nytt.

Dette skjedde i august 2009.

Tide Sjø vant omkampen og kontrakten, som har en verdi på 150 millioner kroner.

Dermed er det Tide Sjø som fortsatt drifter båtene som går fra Bagarbryggå i Stavanger til: Steinsøy, Vassøy, Langøy, Lindøy, Hellesøy, Tunsøy og Kalvøy. Båten til Hommersåk går fra Bagarbryggå til Uskekalven, Stølsvik, Rosenvik, Usken, Skjølvik og Hommersåk.

Krever fortjenesten

Den nye kontrakten trådte i kraft 1.1.2010 og har en varighet på åtte år.

- Vi mener at vi skulle hatt denne kontrakten, sier Lars Rødne til Rogalands Avis.

Han møter Kolumbus, ved Rogaland fylkeskommune, i retten tirsdag 1. november, og kravet er at de skal ha tilbakebetalt fortjenesten de gikk glipp av da Tide Sjø fikk forlenget kontrakten i åtte år.

- Vi mener det ble gjort feil da de valgte å lyse ut anbudet på nytt. De som hadde kontrakten hadde bedre forutsetninger på å regne på prisen enn hva vi hadde. Jeg har to brev fra Kolumbus som sier at vi hadde vunnet kontrakten, men de valgte å trekke anbudet, og heller lyse det ut på ny, sier Rødne.

- Trist

Kolumbus, som representerer fylkeskommunen i saken, sier til Rogalands Avis at de har et godt forhold til Rødne, og at de beklager at saken har kommet så langt som til rettsapparatet.

- Det er jo veldig trist. Vi har prøvd å løse saken utenom rettssystemet, men når saken nå har kommet så langt, forholder vi oss til det, sier økonomi og administrasjonssjef i Kolumbus, Terje Øen.

Han sier de har tilbudt Rødne en kompensasjon, negativ kontraktsinteresse, for jobben de gjorde i forbindelse med anbudsrundene.

- Rødne klaget som Tide til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), men i motsetning til Tide fikk ikke Rødne medhold i sin klage. Vi føler oss trygge på at anbudsprosessen har fulgt alle forskrifter om offentlige anskaffelser, sier Øen.

Han forteller at Tide og Rødne lå veldig likt i pris i anbudsrunden.

- Det er jo ikke bare pris vi vurderer, men også på pris var Tide best, sier Øen.

Det var etter andre utlysning, hvor Tide ble tildelt kontrakten, at Rødne klagde. Her er tvistens andre punkt, hvorvidt det var Rødne eller Tides tilbud som da var best. Her krever Rødne positiv kontraktsinteresse.

Mer fra Dagsavisen