Stavanger

Nordsjøturnus i helsesektoren!

Høyre ønsker et fleksibelt system der vi er åpne for å finne den ordningen som passer best på hvert enkelt sted.

Vi skal bygge flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger i Stavanger de neste årene. Vi trenger flere dyktige mennesker til å arbeide i omsorgssektoren.

Kommunen må også bli flinkere til å ta vare på de helsearbeiderne vi allerede har. De skal ha gode arbeidsvilkår, større forutsigbarhet og trygghet for at de gjør en god jobb. Antallet som har uønsket deltidsstilling skal ned.

Flere alternative turnusordninger kan være en løsning på dette.

Fagforeningene til oljearbeiderne i Nordsjøen har gjort en uvurderlig jobb i forhold til nordsjøarbeidernes arbeidsvilkår, turnusordninger og arbeidstider. De jobber lange dager når de er på jobb, men har god tid til å ta seg inn igjen i friperiodene. Dette er etter hvert et godt innarbeidet system som vi kan lære noe av i andre sektorer. Her har sikkerheten alltid vært i høysetet, det skal det være i helsesektoren også.

I Bergen har de helt siden 2005 gjort ulike vellykkede forsøk med alternative turnuser i omsorgssektoren. Det er sjeldent å lese evalueringer der alle de involverte parter er så udelt positive. Brukerne er storfornøyde, de pårørende skryter og de ansatte rapporterer om mindre slitasje. For arbeidsgiver har dette ført til at behovet for deltidsstillinger er redusert med 30 prosent, vikarbruken er minimal, sykefraværet har gått kraftig ned og mengden kvalifiserte søkere til ledige stillinger har steget. Dette er jo enhver arbeidsgivers drøm. Arbeidsgiver får ikke slike resultater uten at det er en helhetstenkning rundt dette.

Stavanger kommune skal være en arbeidsgiver som går foran. De ansatte skal føle seg verdsatt og ha mulighet til utvikling. Brukerne og de pårørende skal hele tiden være sikker på at de blir ivaretatt på best mulig måte. Det er først når man løfter blikket og ser utfordringene fra flere vinkler, at vi kan få løsninger som gir varig kvalitet.

De alternative turnusordningene som er blitt prøvd ut i Bergen er blitt kalt brukerrettet turnus. Det er mennesket som er i fokus. Hva er best for den enkelte? Høyre ønsker et fleksibelt system der vi er åpne for å finne den ordningen som passer best på hvert enkelt sted. Dette må være et samarbeid mellom ansatte, arbeidsgiver og brukere.

Det er i hovedsak 3 ulike typer for turnus som er prøvd ut; Medleverturnus, med 2-3 dagers vakter og en uke fri. Oljeturnus med en uke langvakter og tre uker fri. Langvakter, som betyr ekstra lange vakter hver fjerde helg. I Bergen har de hatt 16 ulike forsøk de siste 6 årene, og vi finner også gode eksempler andre steder, som Molde, Skien og Bømlo.

FAFO jobber med en stor forskningsbasert evaluering om alternative turnuser i Bergen. Denne skal være ferdig i 2012. Forskerne har arbeidet med dette et år allerede, og har så langt bare positive ting å si. Det er flere som søker seg til denne type turnusordninger, sykefraværet er lavt. Arbeids-takerne er svært fornøyd med sin egen arbeidssituasjon og føler at de gjør en god jobb.

I tillegg til fordelene for arbeidsgiver og arbeidstaker, så viser det seg at brukerne er svært fornøyde. Det rapporteres om mindre bruk av tvang, mindre bruk av B-preparater, de er tryggere, mindre utagerende, friskere, mer deltakende og tillitsfulle. Det er større forutsigbarhet og færre ansatte å forholde seg til.

Vi må samarbeide med fagforeningene om dette. For at flere slike forsøk skal bli realisert så må alle parter være med. Dette er for vellykket til at enkelte fagforeninger kan gå imot det av rent prinsipp. Dette er både til de ansatte og brukernes fordel.

Utrykket «å ha fått et nytt liv» er brukt både av pårørende, brukere og ansatte i Bergen. De har hatt suksess. Dette skal vi få til i Stavanger!

Mer fra Dagsavisen