Stavanger

Klimapakt med kommunen

Nesten 100 siddiser kan allerede kalle seg klimasiddiser.

Bilde 1 av 3

Det har de blitt ved å krysse av for hva de vil gjøre av miljøtiltak. Camilla Bogen gjør allerede mange miljøtiltak. Hun kan godt tenke seg å fylle ut kommunens «Klimapakt» og bli en ekte klimasiddis.

Gjør mye allerede

Student Camilla Bogen har ikke hørt om klimapakten før hun treffer Rogalands Avis. Men etter å ha lest gjennom punktene mener hun at den er en god idé.

- Ja, det virker bra, sier hun til Rogalands Avis.

Her blir DU klimasiddis!

Mange av tiltakene handler om å bruke mindre bil eller nye installasjoner i boligen.

Bogen leier leilighet og eier ikke egen bil. Derfor er en del av tiltakene vanskelige for henne å gjennomføre.

- Jeg kommer ikke til å investere i en varmepumpe eller sparedusj på et sted jeg ikke eier. Men når jeg skal kjøpe bil kommer jeg nok til å vurdere om den er miljøvennlig, sier hun.

Klimapakten fra kommunen inneholder 28 forslag til miljøhandlinger innenfor mat, innkjøp, avfall, energi og transport.

Bogen kan svare ja på mange av spørsmålene. Men som student må hun tenke ekstra nøye gjennom hva ting koster.

- Jeg skulle gjerne kjøpt mer økologisk mat, men det er ofte dyrere. Og jeg er for miljøkvoter, men når du sitter og skal bestille billetter vil du jo ofte få det billigst mulig, sier hun.

- Alle kan gjøre litt

Bystyret vedtok Klima- og miljøplan 2010-2025 i fjor sommer.

Der forplikter de seg blant annet til å redusere utslippene av klimagasser med 30 prosent innen 2020. For å nå målene trenger kommunene hjelp fra innbyggerne.

- Skal vi nå disse ambisiøse målene er vi avhengige av at alle bidrar, sier miljøvernsjef i kommunen, Olav Stav, til Rogalands Avis.

Nå vil han ha med seg store og små på en felles dugnad.

- Kommunen skal selvfølgelig gjøre sitt, og næringslivet skal gå foran der de kan. I tillegg kan alle beboerne gjøre litt, sier han.

Godt i gang

Kommunen har samarbeidet med Grønn Hverdag om Klimapakten.

Miljørådgiver Ingvald Erga i Grønn Hverdag mener Stavanger-folk allerede er gode på miljø. Nesten ti prosent av deltakerne i Grønn Hverdags Miljøsteget holder til i Stavanger.

- Det er nok av engasjement. Det gjelder bare å få det til å munne ut i en handling, sier Erga.

Uforpliktende pakt

Spørreskjemaet er mer en hjelp til folk som vil endre vaner enn en bindende kontrakt.

- Vi ønsker at folk skal reflektere over hva de vil gjøre. Det er ofte vanskelig å forandre vaner og rutiner. Derfor kan det være bra å velge noen punkter de vil starte med, sier Stav.

Han sier det er opp til hver enkelt å velge hva de vil gjøre.

- Det offentlige kan tilrettelegge for miljøvennlige systemer, men det er opp til brukere og næringslivet å bruke det. Vi kan ikke tvinge folk til å sykle til jobb, sier han.

Klimapakten ble før jul sendt ut til alle husstander sammen med tømmekalenderen. Så langt har rundt 100 personer meldt seg på.

- Mange svarer at de vil ha mer informasjon. Vi bruker dette for å utvikle mer veiledning, sier Stav.

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe klarer «bare» 24 av 28 miljøhandlinger, og Grønn Hverdag tilbyr klimahjelp per SMS. Les mer om dette i dagens papirutgave av Rogalands Avis!

Mer fra Dagsavisen