Stavanger

Hedret i dag

Olav T. Laake ble fredag hedret for sin innsats for fattige i Polen.

Bilde 1 av 3

Olav T. Laake er mest kjent som tidligere sorenskriver og Ap-politiker i Stavanger. Det ikke så mange vet, er at Laake jobbet aktivt for den polske byen Elblag tidlig på 80-tallet.

For denne innsatsen ble han hedret med en polsk medalje i dag klokken 12.00. Seremonien er på den polske ambassaden i Oslo.

- Elendige forhold

- Det hele har sin bakgrunn i at jeg reiste til Polen i september 1981. Jeg så hvor elendig forholdene var, og ønsket å gjøre noe med det, sier Laake til Rogalands Avis.

Vel hjemme fra turen gikk han ut i Rogalands Avis og oppfordret Stavanger kommune til å «adoptere» den polske byen Elblag, en by på størrelse med Stavanger.

- Forslaget mitt ble førstesidestoff i Rogalands Avis 15. oktober, og forslaget ble senere enstemmig vedtatt i formannskapet.

Det omfattende hjelpeprogrammet til Laake holdt det gående i ti år, med god hjelp fra blant annet den katolske kirken i byen.

20 millioner kroner

- I løpet av disse ti årene sendte vi 165 fullastede trailere, vi samlet inn 80.000 private pakker og 5 millioner kroner. Til sammen var hjelpesendingene verdt 20 millioner kroner, som var en del penger på den tiden, forteller den tidligere Ap-politikeren.

Det er Polens ambassadør til Norge, Wojciech Ludwik Kolanczyk, som deler ut medaljen.

- Jeg vet at vårt arbeid gjorde sterkt inntrykk i lokalmiljøet i Elblag, avslutter Laake som ser fram til fredagens seremoni.

Mer fra Dagsavisen