Stavanger

Dette får Rogaland

Statsbudsjettet for 2011 ble lagt fram klokken 10.00 tirsdag.

Bilde 1 av 5

- Norge er et godt land å bo i, men vi må bli enda bedre på å ta i bruk mulighetene i hele landet gjennom satsing på kunnskap, samferdsel og nyskaping. Vi vil utjevne forskjeller og sørge for at verdens beste velferdssamfunn blir enda bedre. Dette budsjettet er et godt bidrag til dette, skriver Torfinn Opheim (Ap), Hallgeir Langeland (SV) og Arne Bergsvåg (Sp) i en pressemelding.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i Rogaland presenterer i dag fra klokken 10.00 statsbudsjettet for Rogland i Måltidets Hus på Ullandhaug.

Se flere saker om statsbudsjettet 2011 i høyrespalten.

Dette vil regjeringen bruke penger på i Rogaland i 2011:

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Tilskuddet til Rogaland Videregående Sjøaspirantskole (Skoleskipet M/S Gann) foreslås økt med 2,5 millioner kroner til 26,3 millioner kroner. Skoleskipet er et viktig alternativt skoletilbud på videregående nivå, og kan vise til høye søkertall og svært lite frafall. Tilbudet er viktig for regjeringens maritime strategi gjennom rekrutteringen til maritime yrker. Tilskuddet til skolen økes fordi skolen de senere år har hatt økte utgifter grunnet blant annet innkjøp av større båt som gir større utgifter til mannskap med mer.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår en økning på 7,4 millioner kroner til etablering av 80 nye studieplasser og opptrapping med nye kull for studieplasser tildelt i 2009 ved Universitetet i Stavanger. Videre foreslås det en økning på 1,7 millioner kroner som følge av at midler til 'Småforsk' legges inn i rammen til institusjonen. Totalt foreslås en bevilgning på 921,6 millioner kroner til universitetet.

Les mer om statsbudsjettet 2011 i onsdagens Rogalands Avis.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår en bevilgning på 18,6 millioner kroner til Misjonshøgskolen, herunder en økning på 0,1 millioner kroner som følge av at midler til «Småforsk» legges inn i rammen til institusjonen.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår en bevilgning på 2,3 millioner kroner til Høgskolen landbruk og bygdenæringer.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt I 2011 er det foreslått en økning på nær 0,5 millioner kroner til Dalane Folkemuseum. Regjeringen foreslår en økning i tilskuddet til Jærmuseet på 3,4 millioner kroner, som i hovedsak skal gå til drift av det nye Garborgsenteret i Time kommune.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til museer som har mange kulturhistoriske bygninger. Tilskuddet til Ryfylkemuseet foreslås økt med i 1,1 millioner kroner.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår et investeringstilskudd på 39 millioner kroner til nytt konserthus i Stavanger.

Se Finansdepartementets fullstendige oversikt for Rogaland her.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 120 millioner kroner er for 2011 satt av til prosjektet riksvei 510 Solasplitten. Av dette beløpet er 26 millioner kroner forutsatt finansiert ved tilskudd fra lokalt næringsliv, mens resten vil bli stilt til rådighet av bompengeselskapet. Prosjektet har en lengde på om lag fire kilometer og skal byggest som tofeltsvei med midtrekkverk. Den nye veien inngår i en ny veilenke mellom E39, Stavanger lufthamn Sola og stamnetthamna i Risavika. Veien er tilrettelagd for senere utbygging til firefeltsvei. Prosjektet omfatter også omlegging av lokalveinettet, med blant annet bygging av gang- og sykkelveier. I budsjettforslaget blir det vist til at Sola kommunestyre nå har gått inn for at kommunen skal finansiere merkostnadene ved en løsing med lang kulvert gjennom Kristensberget. Merkostnadene for denne løsningen er 29 millioner 2011-kroner, det vil si 15 millioner kroner mer enn regnet med i tidlegere framlegg for Stortinget. Samferdselsdepartementet legger til grunn at Sola kommune også dekker eventuelle merkostnader i forbindelse med bygging av lang kulvert. Anleggsarbeidene tok til i august i år, og prosjektet skal etter planen åpnest for trafikk høsten 2012.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Til E39 Stangeland - Sandved er det satt av 19 millioner kroner. Prosjektet omfatter utvidelse av eksisterende E39 fra to- til firefeltsvei på en 2,2 kilometer lang strekning i Sandnes kommune. Anleggsarbeidet startet i desember 2008, og prosjektet ble åpnet for trafikk i juni 2010. Midlene til prosjektet i 2011 vil bli brukt til sluttoppgjør og endelig oppgjør for kjøp av grunn. I tillegg kan det bli behov for mer støyskjerming på strekningen. I tillegg til den foreslåtte bevilgningen på 19 millionar kroner er det lagt til grunn 50 millioner kroner i statlig tilbakebetaling til Sandnes kommune.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Arbeidet med å utbedre E39 ved Helleland jernbanebro skal videreførest i 2011.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Til rassikringstiltak på strekningen E 134 Drammen - Haugesund med tilknytingsveier er det foreslått en statlig ramme på 15 millioner kroner, over budsjettposten Rassikring. Midlene vil bli brukt til å videreføre rassikringsprosjektet på riksvei 13 Osberg i Suldal kommune. Prosjektene vil bli åpnet for trafikk i løpet av 2011. Innenfor forslaget til ordinære riksveiinvesteringer er det dessutan satt av midler til å videreføre utbedringer av riksvei 13 mellom Kilane og Osberg.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 50 millioner kroner er satt av til Riksvei 13 Tysdalsvatnet i kommunene Strand og Hjelmeland. Beløpet skal finansierest med forskudd fra Rogaland fylkeskommune og de tre kommunene Strand, Hjelmeland og Suldal. Prosjektet omfatter omlegging av riksvei 13 på strekningen Vatne - Skreppeneset gjennom bygging av 3,5 kilometer tunnel og 1,6 kilometer ny vei i dagen. Gjennomføring av prosjektet vil gjøre riksvei 13 sikrere forbi det mest rasutsatte punktet ved Svoa. Det foreligger godkjent reguleringsplan for prosjektet, og arbeidene er beregnet å koste om lag 400 millioner kroner. Samferdselsdepartementet går inn for et opplegg som fører til at det må finnest rom for 150 millioner kroner i statlige bevilgninger til prosjektet i 2013 og 2014. Departementet legger til grunn en forutsetning om at de forskutterte midlene skal betalest tilbake i 2014 og 2015, fra staten til Rogaland fylkeskommune og de tre kommunene, uten kompensasjon for prisstiging og renter. Dersom Rogaland fylkeskommune og kommunene Strand, Hjelmeland og Suldal slutter seg til dette opplegget, kan anleggsarbeidet starte høsten 2011, med trafikkåpning i 2013.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Innenfor en samlet statlig investeringsramme på 161 millioner kroner for E134 Drammen - Haugesund med tilknytinger er det blant annet prioritert midler til oppfølging av Haugalandspakka. Midlene i 2011 vil bli brukt til prosjektene E134 Kryss Førrebotn/Furretjørn og riksvei 47 Bøkrysset/Norheim - Bøkrysset. Det er ellers aktuelt med bompenger til anleggsstart på prosjektet E134 Skjold - Solheim i løpet av høsten 2011.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det er satt av midler til utbedring av Austmannalitunnelen på 134 over Haukeli.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Til dobbeltspor Sandnes - Stavanger er det satt av 25 millioner kroner. Midlene skal brukest til planlegging og kjøp av et permanent signalanlegg. Dobbeltsporstrekningen, som ble tatt i bruk fra november 2009, er foreløpig utrustet med et enklere signalanlegg.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 10 millioner kroner er satt av til prosjektet Ganddal godsterminal. Midlene skal brukes til investeringer for å effektivisere driften på terminalen.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Arbeidet med bygging av ny omformarstasjon i Stavanger vil bli sluttført i 2001. Anlegget er viktig for å kunne øke togkapasiteten.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Arbeidet med planlegging av nye kryssingsspor vil bli videreført. Dette omfatter blant annet nytt kryssingsspor ved Bryne og Vigrestad.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt I budsjettforslaget for 2011 er det satt av midler til sluttfinansiering av Ualand kryssingsspor på Sørlandsbanen. Prosjektet omfatter forlenging og ombygging av dagens kryssingsspor og er med på å øke kapasiteten for godstog mellom Kristiansand og Ganddal. Anleggsarbeidet vil vere ferdig innen utgangen av 2010, og prosjektet skal etter planen tas i bruk i januar 2011.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen vil foreta en ny og samlet vurdering av den nasjonale slepebåtberedskapen, inkludert ekstern kvalitetssikring i tråd med retningslinjene for store anskaffelser. I påvente av utredningen foreslås det at den etablerte slepebåtberedskapen i Nord-Norge og på Sørlandet videreføres. Det foreslås videre at slepebåtberedskapen på Vestlandet styrkes gjennom en tilstedeværelseskontrakt som gir bedre tilgjengelighet av sleperessurser i regionen.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Arbeidet med å fjerne grunnen Vestre Storesundflu, som ligger midt i Karmsundet i Haugesund havn, ble påbegynt i 2010. I Karmsundet skal det også foretas utbedring nord for brua. Disse to tiltakene er slått sammen, og Regjeringen foreslår å bevilge 34,5 millioner kroner til gjennomføring av arbeidene i 2011.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår en bevilgning på om lag 35,1 millioner kroner (34,2 millioner kroner i 2010) til regional utvikling på kapittel 551, post 60. Bevilgningen inkluderer midler til kommunale eller regionale næringsfond (om lag 6,8 millioner kroner). Inkludert er også en skjønnstildeling til fylker med regioner og lokalsamfunn med store omstillingsutfordringer (3 millioner kroner).

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen har fra 2007 gjeninnført ordningen med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift. De områdene som ikke har fått gjeninnført 2003-satsene fullt ut, blir kompensert. Fylkeskommunen får derfor tildelt kompensasjonsmidler på kapittel 551, post 61 Næringsrettede midler til regional utvikling, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift. Midlene blir fordelt i første kvartal 2011 når departementet har beregnet den fylkesvise kostnadsøkningen.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår at ny barne- og ungdomsavdeling i Helse Stavanger HF kommer innenfor låneordningen til regionale helseforetak med 103 millioner kroner.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Helse Vest RHF får økt basisbevilgningen med 139 millioner kroner tilsvarende om lag 1,4 prosent aktivitetsvekst og opptrappingsplan rus med 4 millioner kroner. I tillegg kommer tilskudd gjennom aktivitetsbaserte ordninger som ISF og poliklinikk.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår å videreføre satsingen på forebyggende og helsefremmende arbeid i Haugesund. Friluftslivets fellesorganisasjon er i 2010 innvilget økonomisk støtte til tilrettelegging og gjennomføring av en 2-3-årig satsing på friluftsliv i forebyggende og helsefremmende arbeid i Haugesund. Det er lagt til grunn at konkretisering og gjennomføring av satsingen skjer i samarbeid med kommunene.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår å bevilge 0,5 millioner kroner til hvert av landets fylker ved de regionale folkehelsepartnerskapene ved fylkeskommunen for kanalisering til lokale lag og foreninger.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til prestetjenesten med 5 millioner kroner gjennom opprettelse av flere prestestillinger. Fordelingen av stillingene vil på vanlig måte skje i samråd med kirkelige organer. Ved fordelingen vil det imidlertid legges avgjørende vekt på at enkelte bispedømmer har en lavere prestedekning enn andre bispedømmer. Dette gjelder særlig Borg bispedømme og Stavanger bispedømme. Stavanger bispedømme omfatter hele Rogaland fylke og Borg bispedømme omfatter hele Østfold fylke og store deler av Akershus fylke.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Til forvaltning av verneområder er det på landsbasis lagt inn en styrking på 20 millioner kroner som blir fordelt på fylkene. Den nye modellen for lokal forvaltning av verneområder blir innført, og nasjonalpark-/verneområdestyrer og oppretting av stillinger som nasjonalpark-/verneområdeforvaltere er under etablering.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Verdiskapingsprogrammet knyttet til verneområdene i Norge blir videreført på samme nivå som i 2010 i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet. Til sammen utgjør dette 25 millioner kroner.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår at 9,8 millioner kroner bevilges til Norsk Oljemuseum i 2011, en økning på 0,3 millioner kroner i forhold 2010. Den offentlige støtten til museet videreføres dermed reelt på samme nivå som i 2010.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår at 264 millioner kroner bevilges til Petoro for administrasjon og forvaltning av SDØE i 2011. Petoro AS ivaretar de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomhet (SDØE) på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette på vegne av staten. Selskapet har forretningskontor i Stavanger. Petoro er rettighetshaver, men ikke eier av andeler på norsk kontinentalsokkel. Statoil forestår, som en del av statens felles eierskapsstrategi, avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen. Alle utgifter og inntekter SDØE genererer, kanaliseres over statsbudsjettet.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår et samlet budsjett for Oljedirektoratet (OD) på 325,6 millioner kroner i 2011. OD har en sentral rolle i forvaltningen av olje- og gassressursene på norsk kontinentalsokkel og er et viktig rådgivende organ for Olje- og energidepartementet (OED). OD utøver forvaltningsmyndighet i forbindelse med undersøkelser etter og utvinning av petroleumsforekomster på sokkelen. Sammen med OED er OD sektorforvalter for petroleumsvirksomheten og skal bidra til en helhetlig etterlevelse av de rammer som etableres for virksomheten gjennom vedtak i Stortinget og i regjeringen. OD har hovedkontor i Stavanger og lokalt kontor i Harstad.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår at 60 millioner kroner bevilges til ordningen for utjevning av nettleie for strøm i 2011. Utjevningsordningen bidrar til en direkte reduksjon av nettleien for sluttbrukere i distribusjonsnettet i de områder av landet med høyest overføringskostnader. Rogaland vil bli omfattet av ordningen i 2011.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Som del av oppfølgingen av rettshjelpsmeldingen vil Regjeringen videreføre pilotprosjektet for å prøve ut en ny juridisk førstelinjetjeneste i kommunene i Rogaland og Buskerud, samt et interkommunalt tilbud i Lindesnesregionen.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår å øke klasseopptaket ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) i 2011 og foreslår å ta opp en desentralisert klasse ved Åna fengsel.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Regjeringen foreslår at Sjøforsvarets rekruttutdanning videreføres på Madla, og ikke flyttes til Bergen.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Redningshelikoptertjenesten viderefører døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege på Sola.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Vertslandstøtte til Joint Warfare Center videreføres.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08 videreføres i Vatneleiren utenfor Sandnes.

config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Nedrebøheia skytefelt er bestemt lagt ned. Tilbakeføring og miljøsanering med blant annet fjerning av infrastruktur, avløpssikring og revegetering startet opp i 2010, og videreføres i 2011.

Se Finansdepartementets oversikt her.

Mer fra Dagsavisen