Stavanger

Her blir det gatekunst i stort format

De italienske gatekunstnerne Blu og Ericailcane skal sammen dekorere tårnet og ytterveggen av Scene 1 på Tou under Nuart.

Bilde 1 av 4

- Mitt forslag er i alle fall at tårnet skal dekoreres på alle veggene, og at arbeidene skal knyttes sammen via brua fra tårnet og over til Scene 1. Men disse tingene kan aldri planlegges i detalj. Mye er opp til kunstnerne når de arbeider på stedet, sier Nuart-sjef Martyn Reed til Rogalands Avis.

Uansett: Årets tiårsjubilerende Nuart blir i stort format, ti store bygninger i Østre bydel skal utsmykkes i prosjektet Landmark, og ti europeiske gatekunstnere er invitert til å gjennomføre det. Kulturbyfondet støtter prosjektet, og Nuarts hjemmebane Tou Scene er et naturlig valg, de andre stedene holder Reed og Nuart-koordinator Marte Danielsen Jølbo for seg selv ennå.

- Vi ønsker ikke så mye oppmerksomhet om bygningene før arbeidene er i gang, sier Reed

Urban Sjøfront støtter

De to skryter uansett mye av samarbeidspartnerne Urban Sjøfront med daglig leder Kristin Gustavsen og malingssponsor Flügger - i år trengs mye veggmaling, ikke bare spraymaling.

- Flügger vil følge opp med tips tilpasset overflaten på hver enkelt bygning, sier Reed.

Kunstnerne skal opp i høyden.

- Den største utfordringen i år blir å unngå at noen blir drept, sier Reed med et skjevt smil og et skråblikk opp i retning det nær 10 meter høye tårnet på Tou Scene.

- I år blir logistikk en spesiell utfordring, med behov for stillaser utenfor store bygninger, sier Danielsen Jølbo.

- Og som alltid er været avgjørende. Er det vind og regn, kan ikke kunstnerne arbeide, sier Reed.

Lang produksjonstid

I år er Nuart-kunstnere på besøk fra 26. august til 19. september.

- Mentalt blir det en utfordring å ta i mot og behandle gjester godt i en lengre produksjonsperiode enn noensinne. Vanligvis er kunstnerne på besøk i kanskje fire-fem dager, opp til ti dager, sier Reed.

For gatekunstnerne - høyt profilerte i sine hjemland og med utstillinger på steder som Tate Modern i London og Museum of Modern Art i New York - arbeider med null i lønnsbudsjett når de reiser til Stavanger.

Lite penger

- De gjør dette av kjærlighet til gatekunsten, sier Reed.

Dugnadsprinsippet er sentralt i Nuart.

- Uansett hvor hipt og trendy gatekunst er, og uansett hvor mye penger det etter hvert er blitt i det, - verdien av for eksempel bildet av Logan Higgs i sentrum er vel omtrent det samme som hele budsjettet vårt i år - så er de tingene de minst viktige med Nuart. For meg er det viktige hva gatekunsten gjør med folk, sier Reed, og gir et eksempel: En stresset mor med en sønn på rundt 5 år er på vei opp Hospitalsgata, ved arbeidet til Logan Higgs, rett ved Food Story.

- Sønnen stoppet momentant, og spurte moren hva mannen på bildet tenkte. Dette utviklet seg til en diskusjon mellom mor og sønn, sier en fornøyd Reed.

Mer oppmerksomhet

Nuart legges merke til i Stavanger, mer enn Numusic, ifølge Reed.

- Særlig i fjor merket vi dette, mye på grunn av Killroy-arbeidet på SR-Bank-bygget og ellers mange andre kunstverk i sentrum av byen, sier Danielsen Jølbo.

Se mer av Nuart-kunstnerne her:

Nyeste fra Dagsavisen.no: