Stavanger

Vareberg setter standard

For Stavanger er Randaberg, Sola og Rennesøy potensielle makkere i en ny storkommune.

Debatter om kommunesammenslåing ender ofte i grøften før de har begynt. Ikke engang den planlagte samhandlingsreformen har fått ordførerne i småkommunene rundt Stavanger til å ta debatten på alvor. Samhandlingsreformen kommer til å skyve stadig flere helseoppgaver nedover til kommunene, som på sin side vil ha behov for mer spesialiserte tjenester. Det er på tide at kommunene får nye oppgaver, men flere ordførere må snart regne over om de har kapasitet til å møte kravene i den nye reformen. I dag går det fint an å gjøre som Randaberg-ordfører Tone Tvedt Nybø og si seg fornøyd med status quo. Men morgendagens tjenestetilbud til innbyggerne i Randaberg og Sola krever en helt annen ressursbruk enn i dag.

Det er noe befriende ærlig ved en politiker som Ommund Vareberg, Høyre-ordfører i Rennesøy. Han har hele tiden vært åpen for en debatt om sammenslåing av kommuner, og i gårsdagens avis evner han å tenke langsiktig og prinsipielt, samtidig som han sier at en storkommune er viktigere enn egen taburett. Vareberg setter standarden for en mer fruktbar politisk debatt når han i løpet av desember starter Rennesøys debatt om sammenslåing med Stavanger.

Vår oppfatning er at den gamle kongstanken om å slå sammen Stavanger og Sandnes stedes til hvile. Sandnes er den hurtigst voksende byen i landet, har en gryende bybevissthet og har til og med fått et fotballag å være stolt av. Mer eller mindre gjennomtenkte forslag om rådhus på Forus er bare med på å fyre opp under storebror-lillebrorforholdet, slik at den reelle debatten røyklegges. De to storbyene bør samarbeide på de mange områdene der det er naturlig i stedet for å bruke mer tid og ressurser på intern rivalisering. Det er viktigere at Stavanger-regionen sammen med Haugalandet og Bergen kjemper mot Oslo-dominansen, enn at krefter ødsles på internoppgjør. Slike kamper får vi ta på fotballbanen.

I stedet bør begge Nord-Jæren-byene se i hver sine retninger. For Sandnes skjer ekspansjonen østover, og da er Gjesdal en naturlig samarbeidspartner. For Stavanger er Randaberg, Sola og Rennesøy potensielle makkere i en ny storkommune. Stavanger har plassbehov, mens naboene trenger mer ressurser i ryggen når samhandlingsreformen er på plass.

Kommunikasjonen nordover tok et stort steg med Rennfast, og vil ta et nytt stort steg med Eiganestunnelen. Det er fremdeles Stavanger-Sandnes-aksen som vil være den tyngste i regionen, men bedre veier og tunneler i retning Randaberg og Rennesøy kan spre befolkningspresset. Sammenslåingsdebatten går forhåpentligvis i det sporet Ommund Vareberg nå har risset opp.

Mer fra Dagsavisen