Stavanger

Intet nytt fra Navarsete

Kommunene er for små til å håndtere store samfunnsoppgaver som vann, renovasjon, strøm, kulturinstitusjoner og idrettsanlegg.

På høstkonferansen til Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS slo partileder og kommunalminister Liv Signe Navarsete fast at tvangssammenslåing av kommuner ikke er aktuelt. I seg selv lite oppsiktsvekkende, og Navarsete la for syns skyld til at hun ikke er motstander av færre kommuner. Sp-lederen kan fortsette sitt mantra om at Kommune-Norge er upåvirket av endringer, og snart hevdes det vel at Jorden er flat?

Det er helt logisk og langt fra nytt at mindre kommuner motsetter seg kommunesammenslåing, men så vidt oss bekjent er ikke engang Liv Signe Navarsete villig til å kjempe for at Madla og Hetland skal slite seg løs fra Stavanger og bli egne kommuner igjen. Navarsetes status quo er betegnende for politikere som gjemmer seg unna problemer og for all del ikke vil risikere å bli upopulære.

Når kommunalministeren sier nei til tvangssammenslåing - som egentlig ikke er annet enn at sentrale makthavere forvalter den makten de er satt til - overser hun også utfordringene som er knyttet til moderniseringen av offentlig sektor. En av følgene av Sps status quo-politikk ser vi på Nord-Jæren, der mye makt er flyttet ut av rådhusene og inn i de interkommunale selskapene. Kommunene er for små til å håndtere store samfunnsoppgaver som vann, renovasjon, strøm, kulturinstitusjoner og idrettsanlegg. Visst er det politikere med i IKS-styrene, men denne formen for samarbeid har ført til demokratisk forvitring.

Samtlige kommuner og 200.000 helseansatte vil bli berørt av samhandlingsreformen. I en av de største helsereformene noensinne skal kommunene overta mer av regningen, mer ansvar og flere oppgaver. De små kommunene vil være for små til å påta seg helseoppgaver, og må enten følge IKS-sporet eller jobbe for sammenslåing med nabokommuner. Hvis Navarsete synes det er ille med tvang, kan hun jo vifte med svære gulrøtter? Ellers blir den nye helsereformen umulig å gjennomføre.

Mer fra Dagsavisen