Stavanger

Spår dårlig vær

Tror du på gamle værtegn? En grå start på hundedagene betyr nemlig én hel måned med drittvær. Det er dårlig nytt for Stavanger-folket.

Bilde 1 av 2

Hundedagene, eller røtmåneden, er etter vår kalender fra 23. juli til 23. august, og det heter seg at hvis denne perioden starter med godt vær vil dette fortsette den neste måneden.

Teorien sier også at hvis den tredje hundedagen er god, altså gårsdagen, vil alle de andre bli dårlige. I går var det oppholdsvær og fin temperatur i byen. Det vil si at det dårlige været vil fortsette i Stavanger.

- Det er vanlig at begynnelsen av juli er mer solfylt enn den perioden vi har gått inn i nå, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe til Rogalands Avis.

Walløe mener at det dårlig værmønsteret har satt seg og at det vil vare i lengre tid.

- Jeg ser ingen høytrykk i sikte. Det er ingen tegn til varmere temperaturer og mer sol, forteller han.

- Typisk fenomen

- Tror du det ligger noe i teorien om hundedagene?

- Folk har nok opplevd værmønsteret som vi gjør nå tidligere - vi får en dårlig periode med nedbør mot slutten av sommeren. For meg er kraftigere regnskyll med sommertemperaturer et typisk fenomen på denne tiden, uavhengig av hundedagene, sier han.

Manetsommer

Flere kunne nok se brenn- og glassmanetene flyte i Vågen under Gladmat i helgen. Og en av de mange fenomenene som er typiske for hundedagene er en voldsom oppblomstring av maneter i fjordene. Temperaturen i sjøen er høy i denne perioden, og næringsinnholdet i vannet er lavt på grunn av algevekst, noe som kan føre til at organisk materiale flyter opp, men disse sammenhengene er dårlig dokumentert eller ikke i det hele tatt.

Hissige insekter

Andre blir igjen plaget av insekter som veps. Ifølge teorien om hundedagene blir vepsen ekstra aggressiv og tilstedeværende i denne perioden. Mange vil nok si som meteorolog Terje Alsvik Walløe at trekkene som omhandler i teorien om hundedagene handler om vær og natur, mens andre holder seg til teorien.

Mer fra Dagsavisen