Stavanger

Fontenehuset soppfritt og flott

Da et alvorlig angrep av hussopp ble oppdaget ved en tilfeldighet, ble det begynnelsen på gjenfødselen til Fontenehuset. Nå gleder Guri Tysse seg til ...

Bilde 1 av 6

Da et alvorlig angrep av hussopp ble oppdaget ved en tilfeldighet, ble det begynnelsen på gjenfødselen til Fontenehuset. Nå gleder Guri Tysse seg til innflyttingsfest og en ny start.

I fjor vår skulle en lettvegg i Fontenehuset i St. Svithuns gate 37 rives, og huset pusses lett opp. Da veggen kom ned ble det klart at huset var angrepet av hus-sopp i alvorlig grad, og sterkere lut måtte til.

Lang oppussing

I desember måtte virksomheten flyttes under oppussingen, men nå er det snart klart for nyinnflytting og fest.

- Det endte opp med å bli en mye lenger prosess enn vi hadde sett for oss, men nå nærmer det seg nyinnflytting og vi gleder oss veldig til å komme hjem, sier daglig leder Guri Tysse.

Fontenehuset er et gratis tilbud om aktivitet og arbeidstrening for folk med psykiske lidelser. Driften er i stor grad medlemsstyrt, noe som betyr at brukerne selv må involvere seg og får være med å bestemme over sitt eget tilbud.

I dag spilles det musikk, fellesmåltider skal forberedes og nytes, noen maler, det arrangeres datakurs og flere jobber med internavisen «Fontenenytt».

Utfordrende flytting

Siden desember har driften gått sin gang i midlertidige lokaler i Henrik Ibsens gate, men de små lokalene har gjort at tilbudet har blitt litt amputert.

- Vi valgte å holde åpent sånn at medlemmene fikk en plass å komme, men det har vært en utfordring. Folk kommer veldig tett inn på hverandre og medlemmene gleder seg å komme tilbake til det ordentlige Fontenehuset, sier Tysse.

Daglig er det rundt 15-20 medlemmer på Fontenehuset, og alderen på medlemmene er fra begynnelsen av 20-årene til godt over 60.

- Dette skal være en plass folk kan komme for å bli sett, hørt og få hjelp til å komme videre. Det er veldig kjekt når folk får tryggheten tilbake hos oss og kommer seg ut i jobb igjen, forklarer Tysse.

- God kombinasjon

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) var en av initiativtakerne til å opprette et fontenehus i Stavanger.

Hun hadde vært på studietur til København og London og sett organisasjonsmodellen i praksis.

- Kombinasjonen av medlemsstyrt organisering og arbeidstrening er god. Jeg har vært på besøk i Fontenehuset i Stavanger en del ganger og snakket med medlemmer, og det ser ut til å fungere bra, sier Tysdal Moe.

Mer i mediene

Til tross for at Fontenehuset var det første av sitt slag i Norge da det ble åpnet i 1995, er det sikkert flere i Stavanger som ikke har hørt om det og vet hva de gjør.

- Det er viktig at folk får vite at det er et godt tilbud - enten de kjenner andre eller trenger hjelp selv, mener varaordfører Tysdal Moe.

Og det skal Guri Tysse gjøre noe med etter nyåpningen:

- Med fantastisk flotte og nyoppussede lokaler begynner vi på nytt med ny giv, og vi ønsker å komme mer fram i mediene med tilbudet vårt, sier hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: