Stavanger

Fontenehuset soppfritt og flott

Da et alvorlig angrep av hussopp ble oppdaget ved en tilfeldighet, ble det begynnelsen på gjenfødselen til Fontenehuset. Nå gleder Guri Tysse seg til ...

1 av 6

Da et alvorlig angrep av hussopp ble oppdaget ved en tilfeldighet, ble det begynnelsen på gjenfødselen til Fontenehuset. Nå gleder Guri Tysse seg til innflyttingsfest og en ny start.

I fjor vår skulle en lettvegg i Fontenehuset i St. Svithuns gate 37 rives, og huset pusses lett opp. Da veggen kom ned ble det klart at huset var angrepet av hus-sopp i alvorlig grad, og sterkere lut måtte til.

Lang oppussing

I desember måtte virksomheten flyttes under oppussingen, men nå er det snart klart for nyinnflytting og fest.

- Det endte opp med å bli en mye lenger prosess enn vi hadde sett for oss, men nå nærmer det seg nyinnflytting og vi gleder oss veldig til å komme hjem, sier daglig leder Guri Tysse.

Fontenehuset er et gratis tilbud om aktivitet og arbeidstrening for folk med psykiske lidelser. Driften er i stor grad medlemsstyrt, noe som betyr at brukerne selv må involvere seg og får være med å bestemme over sitt eget tilbud.

I dag spilles det musikk, fellesmåltider skal forberedes og nytes, noen maler, det arrangeres datakurs og flere jobber med internavisen «Fontenenytt».

Utfordrende flytting

Siden desember har driften gått sin gang i midlertidige lokaler i Henrik Ibsens gate, men de små lokalene har gjort at tilbudet har blitt litt amputert.

- Vi valgte å holde åpent sånn at medlemmene fikk en plass å komme, men det har vært en utfordring. Folk kommer veldig tett inn på hverandre og medlemmene gleder seg å komme tilbake til det ordentlige Fontenehuset, sier Tysse.

Daglig er det rundt 15-20 medlemmer på Fontenehuset, og alderen på medlemmene er fra begynnelsen av 20-årene til godt over 60.

- Dette skal være en plass folk kan komme for å bli sett, hørt og få hjelp til å komme videre. Det er veldig kjekt når folk får tryggheten tilbake hos oss og kommer seg ut i jobb igjen, forklarer Tysse.

- God kombinasjon

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) var en av initiativtakerne til å opprette et fontenehus i Stavanger.

Hun hadde vært på studietur til København og London og sett organisasjonsmodellen i praksis.

- Kombinasjonen av medlemsstyrt organisering og arbeidstrening er god. Jeg har vært på besøk i Fontenehuset i Stavanger en del ganger og snakket med medlemmer, og det ser ut til å fungere bra, sier Tysdal Moe.

Mer i mediene

Til tross for at Fontenehuset var det første av sitt slag i Norge da det ble åpnet i 1995, er det sikkert flere i Stavanger som ikke har hørt om det og vet hva de gjør.

- Det er viktig at folk får vite at det er et godt tilbud - enten de kjenner andre eller trenger hjelp selv, mener varaordfører Tysdal Moe.

Og det skal Guri Tysse gjøre noe med etter nyåpningen:

- Med fantastisk flotte og nyoppussede lokaler begynner vi på nytt med ny giv, og vi ønsker å komme mer fram i mediene med tilbudet vårt, sier hun.