Stavanger

Ingen bremser i barnehagen

Noah og Thomas opplever sin første vår i idrettsbarnehagen, og stortrives - mest fordi de slipper tjukke klær som hemmer bevegelsene og kan gi full ga...

Bilde 1 av 6

Noah og Thomas opplever sin første vår i idrettsbarnehagen, og stortrives - mest fordi de slipper tjukke klær som hemmer bevegelsene og kan gi full gass hele tiden.

- Jeg liker meg veldig godt i barnehagen, for vi får gjøre masse ting. Så gleder jeg meg veldig til vi får badebasseng, sier Thomas Haave Nilsen.

Han nyter det fine været og de utfordrende lekeapparatene i Egenes Idrettsbarnehage, som er lokalisert rett ved Gamle Stavanger Stadion.

Forresten kan en stille spørsmål til hvor utfordrende lekeapparatene egentlig er - både Thomas og Noah fyker rett til topps på det nesten fire meter høye klatreapparatet uten problemer.

- Nei, det er ikke skummelt. Vi er ikke redde, sier guttene fra toppen.

- Mest mulig aktivitet

Idrettsbarnehagen åpnet 18. august i fjor som en av de første i landet. Målet med idrettsbarnehagen er å gi barna allsidig bevegelseserfaring og opplevelser i ulike miljø.

- Utviklingen går mot at flere barn beveger seg mindre og får problemer med overvekt. Her gjør vi mest mulig for at barna skal være i aktivitet, sier barnehagestyrers stedfortreder Ellen Johansen.

Det er lagt til rette for bevegelse i hele barnehagen: Møblene er på hjul for å gi større bevegelsesfrihet, bordene kan klappes sammen opp mot veggen, i underetasjen er det en egen gymsal og etter hvert får de tilgang til badebasseng i umiddelbar nærhet av barnehagen. I tillegg er det store utearealer og muligheter for aktivitet i nærområdet og på Gamle Stadion. - Her får ikke ungene kjeft når de springer inne, sier Johansen.

Selv om det mye av treningen har konkurransepreg som når det arrangeres fotball- og landhockeykamper og lengden på kasteøvelser blir målt og skrevet ned, avviser Johansen at ungene føler seg som vinnere og tapere. De ansatte er bevisste på å ikke bygge opp konkurranseaspektet ved aktivitetene.

- Alle unger liker å vinne. Vi har ikke fokus på utfallet, men at barna opplever en mestringsfølelse og først og fremst konkurrerer med seg selv, sier hun.

Johansen tror det er godt at barna lærer å både vinne og tape innenfor trygge og styrte rammer, og at det gjør at de står sterkere rustet når de begynner på skolen.

Kokk og kalorier

Barnehagen har egen kokk som serverer tre måltider om dagen. Sammen med en ernæringsfysiolog regnes vitaminer og mineraler nøye ut.

- Vi er nøye med at næringsinntaket blir riktig i forhold til uttaket, og satser på sunn mat, sier kokk Brit Reidun Hetland.

Barna lærer å sette pris på fisk og frukt og grønt, og trenger det når de er i aktivitet hele tiden. Noah og Thomas trenger god næring før sommeren:

- Sommeren er best, for da kan vi leke ute uten tjukk genser og spille både fotball og landhockey, sier de.

Mer fra Dagsavisen