Stavanger

Nytt tiltak mot familievold skal testes ut av politiet

Familievolden i Norge øker. Nå skal politiet prøve en ny avhørsmetode for å forebygge og stanse mishandling i hjemmene.

Antall anmeldelser for mishandling i familieforhold med legemskrenkelse økte med 40 prosent første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Politidirektoratet.

Antall anmeldelser om grov mishandling økte med 37 prosent på landsbasis i samme periode, skriver Aftenposten. Blant stedene hvor volden øker mest, er Hordaland, der politidistriktet melder om nesten en dobling av antallet familievoldssaker fra 2006 til 2007.

Nå skal standardiserte avhørsmetoder testes i Follo og Oslo etter en modell fra Sverige. Politiet skal prøve ut et instrument som vurderer risikoen for fremtidig partnervold.

Metoden er en klinisk sjekkliste med 15 risikofaktorer knyttet til voldsutøvere og ofrene som gjør at politiet kan evaluere risikograden.

- Dette kan bidra til at man får en lik vurdering i alle disse sakene ved at man har et skjema å forholde seg til og gå gjennom. Det blir enklere for etterforskerne å utarbeide en trusselvurdering og vurdere tiltak som skal ivareta sikkerheten til de involverte, sier familievoldskoordinator Marianne Onshus Berntsen ved Follo politidistrikt til Aftenposten.

Mer fra Dagsavisen