Stavanger

Acta-siktet vil selge seg ut

Hovedaksjonær Fred Anton Ingebrigtsen vil selge seg ut av Acta Holding.

Bilde 1 av 3

Mandag ble den 43 år gamle gründeren siktet for innsidehandel med aksjer i selskapet.

Samtidig med at Ingebrigtsen selv satt i politiavhør hos politiet i Stavanger mandag kveld kom nyheten om at han ønsker å selge hele eierposten på 19,6 prosent som han kontrollerer gjennom selskapet Spring Holding.

Dersom 43-åringen oppnår mandagens sluttkurs for Acta-posten, vil han innkassere 478 millioner kroner, melder dn.no. Selv nekter Ingebrigtsen for enhver befatning med innsidehandel.

- Han fikk sjokk da han ble forelagt siktelsen av politiet. Han benekter å ha utlevert innsideopplysninger, sier Ingebrigtsens forsvarer, advokat Olav Braaten, til NTB.

- Tungt

Fred Anton Ingebrigtsen (43) er sammen med fire andre siktet for brudd på verdipapirhandelloven og straffelovens paragraf 60a om organisert kriminalitet. Bakgrunnen er mistanke om innsidehandel med Acta-aksjer til en verdi av 100 millioner kroner. Etterforskning ble innledet etter at Kredittilsynet anmeldte saken i februar.

- Det er tungt for selskapet, men siktelsen har ingenting med driften å gjøre. Vi kan ikke gjøre annet enn å vise at vi gjør en god jobb for kundene, sier styreleder Alfred Ydstebø i Acta Holding til NRK. Styret har valgt å suspendere Ingebrigtsens konsulentavtale med Acta og sier han heller ikke vil delta på styremøter framover.

Til sammen er fire menn og en kvinne siktet i saken. Politiet mener de fem har operert som en «organisert kriminell gruppe», noe som har en strafferamme på elleve års fengsel.

- Det er ikke mange andre saker i Norge av dette omfanget, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Gro Stangeland.

En av de fem oppholder seg for tiden i utlandet, men han har lovet å ta kontakt med politiet så snart han kommer til Norge. Politiet har også tatt ut siktelse mot to selskaper og gjennomført ransaking på åtte ulike steder.

- Handlet i god tro

En 38 år gammel mann som er siktet i saken, sier til NRK at han handlet i god tro.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer Odd Rune Torstrup. Det gjør heller ikke en 54 år gammel mann som ble pågrepet og siktet i Sør-Trøndelag.

- Jeg håper og tror han vil bli løslatt etter avhør. Det er ikke grunnlag for varetektsfengsling slik jeg ser det, sier mannens forsvarer, advokat Christian Wiig.

Innsidesaken kommer på toppen av en artikkelserie Aftenposten innledet forrige uke, der flere pensjonister sto fram og angret på kjøp av kompliserte investeringsprodukter som Acta formidlet.

- Det er opplagt at denne saken og de negative medieoppslagene de siste dagene rammer selskapet. Tillit betyr alt i denne bransjen. Man forventer en høy etisk standard av et selskap som Acta, og saken blir verre av at en person i ledelsen er involvert, sier omdømmeekspert Peggy S. Brønn.

Aksjefall

Acta-aksjen falt mandag som en stein på Oslo Børs. Ved stengetid var den ned 13,16 prosent. Verdien av selskapet er i løpet av den siste måneden blitt redusert med nesten 40 prosent.

- Selv om siktelsen ikke er knyttet til Acta, ser vi jo at aksjekursen raser, sier informasjonsdirektør Rune Wangsmo i Acta til dn.no. Han bestrider at selskapet har gått over streken i forbindelse med salg av investeringsprodukter og viser til at Acta har mottatt støtteerklæringer fra fornøyde kunder.

- Men vi er selvfølgelig redd for at negativ omtale vil skade omdømmet vårt, sier Wangsmo. (ANB-NTB)

Mer fra Dagsavisen