Stavanger

Debatten om tagging er død

I en kronikk 26.03 prøver leder i Stavanger SU, Eirik Faret Sakariassen, å forsvare taggingen som florerer i Stavanger ved å kalle det kunst. Det er p...

I en kronikk 26.03 prøver leder i Stavanger SU, Eirik Faret Sakariassen, å forsvare taggingen som florerer i Stavanger ved å kalle det kunst. Det er på tide å ta et endelig oppgjør i debatten om frisluppen tagging skal oppmuntres eller slås ned på. Det er tydeligvis misvilje til å forstå hos Sakariassen.

Frp ønsker ikke å definere kulturen. Det lar man borgerne gjøre når de velger hvilken kunst de setter pris på, hvilke arrangement de ønsker å bruke tiden sin på, eller hvilken vikingkamp de velger å gå på. Å bestemme hva som er kultur eller ikke, defineres ikke av et parti, men av folket. Kunst, konserter, arrangement, idrettsarrangement og andre former for kultur må bli satt pris på av folket for at kulturen skal ha en verdi. De partiene som ønsker å gi særegen pengestøtte til kultur for fiffen er de som setter seg over folket og sier hva som er «god» kultur. Grelle eksempler som at en kvinnelig filmskaper har mottatt 2,3 millioner kroner i støtte fra staten de siste 16 årene uten å lage en eneste film, og Tou Scene som år etter år går med store underskudd, og stadig trenger nye overføringer fra kommunen.

Sakariassen mener at jeg kriminaliserer kunst, men pøblene kriminaliserer seg selv ved å drive hærverk på andres eiendom! Sakariassen ønsker heller å legalisere kriminalitet ved å la de fortsette med dette hærverket. Han slår også i hjel sitt eget argument når han sier at vi må sette opp vegger fordi flere gjør det ulovlig, dette forteller jo at det er de samme personene som gjør dette! Det blir fullstendig galt å belønne de som driver hærverk på denne måten. Dersom de mener dette er kunst og vil utøve den så må de gjøre det på lik linje med alle andre i samfunnet vårt. Dersom en bildekunstner skal male så gjør han dette på sine egne lerret som han selv har anskaffet seg. Han går ikke å maler på andres hus og bygninger fordi ingen har kjøpt maleutstyr til han. Skal de drive med denne kulturen så skal de selv betale, ikke skattebetalerne.

SV ønsker å definere tagging som kultur. Det blir smålig at SV ønsker å ha rett til å klistre merkelappen «kultur» hvor de måtte ønske, mens de samtidig kritiserer Frp for å stille spørsmålet som definerer den gode kulturen: «Er dette noe folket ønsker mer av? Ønsker folket å se mer av dette, og til og med bruke sin egen tid og penger på dette»?

Svaret er selvsagt nei. Vi ønsker ikke mer tagging i byen vår. Løsningen for SV er å åpne opp såkalte «lovlige plater». Men la oss se på noen tall som har kommet fram nylig. I 2006 ble nulltoleransen mot tagging fjernet i Oslo. Tidligere hadde tagging blitt slått hardt ned på, og det hadde vært en tydelig nedgang. Det er et faktum at lovlige taggevegger fører til en eksplosjon i ulovlig tagging, bevisene er fullstendig klare, debatten er dø og nå må noe gjøres. Resultatet av at nulltoleransen ble fjernet kan man bare se på tallene. Er dette noe man ønsker i Stavanger?

Økning i tagging siste to år (Oslo)

n Nordstrand: + 55 prosent

n Frogner: + 38 prosent

n St. Hanshaugen: + 35 prosent

n Gamle Oslo: + 33 prosent

n Majorstuen: + 32 prosent

n Sagene: 0 prosent

n Sentrum: - 2 prosent

n Søndre Nordstrand: - 9 prosent

Kilde: Stopp Tagging-kampanjen

Mer fra Dagsavisen