Stavanger

Spektakulær kamp mot naturkreftene

Et arrangement høyt til fjells vinterstid på Vestlandet er på grensen til dumdristig. Det har arrangørene av den gedigne Himlaleite-forestillingen i Sauda fått erfare.

Bilde 1 av 3

Nylig måtte Heimevernet settes inn for hindre at lyd- og lysutstyr blåste vekk i stormkastene.

- For et par dager siden måtte jeg spa fram trommesettet før jeg kunne bruke det. Det er første gang jeg har opplevd noe slikt, sier musiker Markus Hernes der han sitter i blåsten i et lite telt ved skibakken i Sauda, 600 meter over havet.

Nedenfor ham står det lokale koret Sonor i helhvitt, så kommer 13 fargerike dansere springende inn på snøarenaen.

Det er første uteprøve med kostymer før premieren torsdag 6. mars. I et voldsomt snødriv med isnåler bitende i kinnene viser danserne smakebiter av hva de kommer til å by publikum. Så tar skikunstnerne over. 13 såkalte jibbere kaster seg utfor et kjempehopp, gjør sine kunster før de lander i 90 kilometer i timen og forsvinner inn i en lav, 2,5 meter bred tunnel. Her gjelder det ikke å miste konsentrasjonen et øyeblikk. Da kan det gå fryktelig galt.

Snøamfi

Men den største utfordringen er og blir været. Det er arenasjef og daglig leder i Sauda Skisenter, Lars Reidar Fosstveit, krystallklar på.

- Men nå har vi hatt prøver i all slags vær, og har ikke måtte avlyse en gang, så dette skal gå, mener han.

Været i Sauda har vært begredelig de siste ukene. Lokale værstatistikere rapporterer om bare noen få tørre dager siden nyttår.

Publikum skal sitte i et gedigent snøamfi. Også det en utfordring. For hvor stor plass tar egentlig 1.000 personer i snøen?

- Ikke enkelt å beregne, men vi har fått god hjelp, sier Fosstveit.

Som krysser fingrene og håper det ikke kommer et gedigent snøfall natten før premieren. Da må snøamfiet graves fram - igjen.

Utfordringer

Utfordringene står også i kø for de 13 profesjonelle danserne. Det er noe helt annet å danse på snø enn inne på et tørt gulv. Men været skremmer heller ikke koreograf Leif Hernes.

- Kommer publikum, danser vi, sier Hernes, som har koreografien sammen med Anne Grete Eriksen. Deres selskap Dansdesign hadde også koreografien for åpnings- og avslutningsseremonien under OL på Lillehammer. Kostymene bringer da også tankene til Lillehammer-OL.

Det blir påstått at Himlaleite-forestillingen i Sauda er den største som er arrangert på snø siden Lillehammer-OL.

- Vi kunne ikke fått til dette noe annet sted, sier prosjektleder Mocci Ryen. Hun berømmer de mange frivillige i Sauda som har stått på i lang tid. Rogalandskommunen har knappe 5.000 innbyggere, rundt 1.000 av dem er involvert på en eller annen måte, ifølge Ryen.

Måtte overbevises

Men det har tatt tid å overbevise saudabuen.

- Dette er en idé som ingen lokalt brant for i utgangspunktet. Trauste vestlendinger er ikke veldig finkulturelle, sier en som var med i planleggingen.

Sakte, men sikkert ble saudabuene overbevist om at dette er noe å satse på, og ikke minst en måte å profilere Sauda på.

- Himlaleite-prosjektet betyr veldig mye for Sauda. Det får virkelig profilert oss, ikke minst som vintersportssted, sier ordfører Laura Seltveit (Ap) til NTB.

Å legge et stort vinterarrangement til Sauda var Stavanger2008-general Mary Millers idé. Hun ble imponert både av ståpåviljen og skianlegget under sitt første besøk i Sauda. I dag leser hun garantert værmeldingen ekstra nøye.

Mer fra Dagsavisen