Stavanger

Shariabanker vil til Norge

Muslimer i Norge kan ikke ta opp boliglån og samtidig følge islamsk tro.

Maqbool Hussein er daglig leder i Norges første firma som vil gjøre det mulig for muslimer å kjøpe bolig og samtidig være tro mot islam.

Nå vil shariabanker etablere seg i Norge.

Ifølge Koranen skal en muslim ikke involvere seg i transaksjoner som innebærer renter, men ingen banker i Norge tilbyr muslimer såkalte sharialån. Dette er et lån der banken kjøper den eventuelle boligen, og kunden hver måned betaler et beløp hvorav halvparten er leie til banken og halvparten er rentefritt avdrag på «lånet». Leien er tilsvarende markedsleie, og avdragane kommer på toppen av dette. Det betyr at sharialån ender opp med å være noe dyrere enn vanlige boliglån, men denne kostnaden tar muslimer for å følge sin tro.

Savner tilbud

- Jeg savner et tilbud for muslimer som vil ta opp lån i Norge. Dersom et slikt tilbud ikke kommer på markedet snart, blir jeg nødt til å leie bolig resten av livet, sier Muzakkar Amin (20) til Dagsavisen.

Han er en av mange muslimer som ikke vil ta opp lån fordi det strider mot islamsk tro, men Muzakkar håper og tror at tilbudet snart vil komme til Norge. I Europa og USA er shariabanker allerede i full gang. To hundre islamske banker og finansielle institusjoner er blitt opprettet verden over.

I Danmark kom det første tilbudet av denne typen forrige måned.

Initiativ i Norge

Mens Muzakkar Amin venter på at shariabanker eller investeringshus skal komme til Norge, har han registrert seg på hjemmesiden til Amanah - et norsk initiativ som ønsker et alternativ til rentebaserte lån. Amanah betyr «troverdighet», og leder i Amanah, Mohammad Anwar, er sikker på at det bare er et spørsmål om tid før shariabanker vil etablere seg i Norge.

- Målet vårt er at muslimer skal bli tilbudt sharialån i Norge, og vi har hatt samtaler med banker som kunne tenke seg å starte opp, sier han.

Foreløpig er det 700 som har meldt sin interesse for sharialån på Amanahs hjemmesider.

Har troen

Amanah er ikke det eneste initiativet som jobber for et alternativ for muslimer med lånebehov. Global Housing i Oslo startet opp i desember og har allerede kommet i gang med å hjelpe muslimer til å finansiere boligkjøp. Salhe Ullah har ikke lån i banken, og er en av 150 muslimer som nå benytter seg av det nyoppstartede firmaet Global Housing.

- Det er viktig for meg å følge Koranen, og ved å investere i Global Housing kan jeg kjøpe bolig rentefritt, sier han.

Ullah tror også at det lønner seg økonomisk å kjøpe bolig gjennom Global Housing.

- Jeg har troen på prosjektet, og det er stort behov og interesse for et slikt initiativ, sier han.