Stavanger

Ta farvel med dyrene

Søndag 2. september er siste sjanse til å ta avskjed med den gamle zoologiske utstillingen i andre etasje på Stavanger Museum.

Lørdag og søndag blir det arrangert en avskjedsfest på museet. Da vil det blant annet bli mulig å bli fotografert inne i den store Afrika-monteren, som er sett på bildet.

Søndag kl. 13.00 vil avdelingsleder Olav Runde markere avslutningen på de gamle dyreutstillingene. Neste uke begynner demonteringen av utstillingen. Helt ny dyreutstilling åpnes i 2009.

Da Stavanger Museum ble grunnlagt for over 100 år siden fikk museet stor støtte fra bybefolkningen og folk utover Jæren. Det ble sendt inn gaver til museet, særlig fugler. En rekke dyr ble også skaffet ved kjøp fra privatpersoner, viltforhandlere og preparantverksteder i inn- og utland. Dessuten brakte misjonærer og sjøfolk med seg mange eksotiske dyr, skriver Stavanger Museum i en pressemelding.

Flere av dyrene er fra 1870-tallet. Museet fikk en leopard fra de Østindiske øyer i 1877, og en isbjørn fra Svalbard i 1878. I 1879 fikk museet et kortneset maurpiggsvin fra Ny Guinea og et nebbdyr fra Australia. I årene fram mot ca. 1900 kom en rekke andre arter: løve, tiger, sjiraff, sebra, kappebavian, ekornape, silkeape, kamel og mange andre arter.

- Svært mange av oss som bor i Stavanger-regionen har opplevd - og blitt glad i - disse utstillingene siden vi var barn. Nå er det tid for å ta farvel, skriver direktør Gunnar Nerheim.

Mer fra Dagsavisen