Stavanger

Se vikingskattene

Funnene fra vikinggraven i Time er 1200 år gamle og omfatter smykker, perler, kniv, saks og sigd. Nå kan du se dem med egne øyne.

Bilde 1 av 3

- Det er første gangen vi åpner en utstilling så raskt etter funnene, sier Siri Pedersen, informasjonskonsulent ved Arkeologisk museum i Stavanger (AmS).

Vikinggraven ble åpnet 2. januar. Graven er ennå ikke ferdig undersøkt, men de første funnene er allerede på plass på AmS. Lørdag og søndag kan du få se dem selv.

Reddet

- De første funnene kom opp med gravemaskin. Hadde ikke utgravningslederen vært utrolig oppmerksom, kunne alt dette vært borte nå, sier Olle Hemdorff, arkeolog ved AmS, som har ansvaret for utgravningene.

Funnet ble gjort på gården Frøyland i Time, bare 15 centimeter ned i jorden, i jord som har vært pløyd over i 105 år.

Gravstedet stammer fra 800-tallet, altså tidlig vikingtid. Til nå har man funnet gravene til en kvinne og en mann. Begge er båtgraver. I tillegg har de funnet noe som kan være en barnegrav, som ikke er undersøkt ennå.

- Funnene ble gjort på et bare 100 meter fra et sted hvor det tidligere lå en gravhaug. Vi har funnet noe som kan være et familiegravsted, sier Hemdorff.

Kvinnegraven er den best bevarte, og vitner om at det er fintfolk som har gått i jorden her. Kvinnen hadde blant annet en 12 centimeter lang bronsespenne, med et bjørnehode i hver ende. En av de største som er funnet i Norge. I tillegg er det funnet perler, som mest sannsynlig er produsert i Østen.

- Enkelte ting ble ikke produsert i Norge, og for eksempel smykker ble ofte hentet fra utlandet. Vi kan kjenne oss selv igjen her. Det mest eksklusive ble importert fra utlandet, da som nå, sier Hemdorff.

Skatter

- Dette funnet er virkelig viktig. Gjenstandene vi har funnet er langt over gjennomsnittet, de er mirakuløst godt bevart, de er funnet ved gården Frøyland, og det er to båtgraver som ligger inntil en gravhaug. Sammen blir dette ganske spesielt, sier Hemdorff.

Arkeologen mener Frøyland-funnet kan være noe av det største han har vært med på i sin karriere.

- Ser vi disse funnene i sammenheng med tidligere oppdagelser, får vi konturene av en historie som gir en større mening. Vi er ikke skattejegere, selv om det også er kjekt, sier Hemdorff med et smil.

Mer fra Dagsavisen