Stavanger

Språkpris til Harald Bøe

NRKs oljejournalist Harald Bøe (66) ble tirsdag hedret med Kringkastingsprisen for sin nynorskbruk.

Siden 1978 har Kringkastingsringen delt ut Kringkastingsprisen til nynorskbrukere. Ingrid Espelid Hovig, Ingolf Håkon Teigene, Siri Lill Mannes, Arne Hjeltnes og Are Kalvø har tidligere fått prisen.

I år gikk prisen til en person som er langt mer kjent for sin stemme enn for sitt ansikt - og en som bruker nynorsk på et fagområde der det som regel går i engelske uttrykk, og der verken bokmål eller nynorsk er mye brukt.

Forenklet språk

Harald Bøe, som har jobbet i NRK siden 1977 og som oljejournalist i 17 år, får Kringkastingsprisen fordi han viderebringer «kompliserte nyheter på et lett og godt nynorsk».

- For meg er det et mål å lete meg fram til et språk der jeg kan formidle nyheter i oljenæringen til alle, uansett om de bor i Rogaland eller på Tynset. Oljen er en del av alle nordmenns rikdom, sier Harald Bøe fra øya Fogn i Ryfylke i Rogaland.

Han får også heder fra sin sjef, økonomidirektør Anne Cecilie Remen, som kaller Bøe for en fantastisk ambassadør for journalistikken, nynorsken og NRK

Signaturstemme

Oljejournalisten hadde selv aldri forestilt seg at han skulle få prisen og havne i samme selskap som en rekke kjente TV- og underholdningsfjes.

- Jeg er veldig, veldig stolt. Jeg er ingen kjent person og jobber ikke med underholdning, men det er vel stemmen som er min signatur, sier Bøe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I august blir Bøe 67 år, og går etter planen av med pensjon. Men han forteller at han trolig kommer til å fortsette som kommentator, med argusblikk på oljenæringen også i årene framover. (ANB)