Stavanger

Stress gir økt kolesterol

I tillegg til å øke pulsen og blodtrykket, kan stress også gi økte verdier av kolesterol i blodet, viser en ny britisk studie.

Et forskerteam ved Universitetssykehuset i London har dokumentert at kolesterolnivået i blodet øker når vi stresser.

Undersøkelsen er publisert i det siste nummeret av fagtidsskriftet Health Psychology.

Stor økning

199 friske kvinner og menn deltok i studien. Kolesterol- og stressnivåene ble målt før og umiddelbart etter en stresstest med moderat intensitet. Samtlige deltagere fikk økt kolesterol i blodet rett etter de to testene. Enkelte forsøkspersoner hadde en markant økning.

Tre år senere viste det seg at alle deltagernes kolesterolverdier hadde steget. De som hadde den mest markante økningen etter den akutte stresstesten, hadde også en vesentlig høyere kolesterolstigning over tid.

- Bør tas på alvor

- Kolesterolresponsen som vi målte i laboratoriet gjenspeiler trolig hvordan folk reagerer på utfordringer og stress i hverdagen. De med størst kolesterolstress i laboratoriet vil også være de som reagerer sterkest på vanlige emosjonelle opplevelser ellers i livet. Det er disse reaksjonene som samler seg opp over tid som medfører de økte, farlige kolesterolverdiene tre år senere, sier forskningsleder Andrew Steptoe.

- Selv om det er snakk om små verdiøkninger ved akutte stress situasjoner, er det verdiendringer som bør tas på alvor. De kan gi oss tidlige varsler om personer som er spesielt utsatt for ugunstig kolesterolpåvirkning av stress, og derved også hvem som kan være mer i risikosonen for tidlig hjertesykdom, påpeker Steptoe. (ANB)

Mer fra Dagsavisen