Stavanger

Intens leting etter overlevende

Redningsarbeidere i båter og helikoptre lette tirsdag ettermiddag etter overlevende i det oversvømte Mississippi og Lousiana etter orkanen «Katrina»s herjinger. Myndighetene frykter at flere hundre kan ha mistet livet i uværet.

Verst gikk det til i en leilighetsbygning i Biloxi i Mississippi. Rundt 30 mennesker omkom da bygningen ble oversvømt.

- Dette er vår tsunami, sier ordfører A. J. Holloway i Biloxi.

- Vannet kom bare høyere og høyere. Det trengte gjennom dørene og vi svømte ut. Vi fikk tak i en dame og trakk henne ut av vinduet og så var vi ute i vannstrømmen. Det var forferdelig. Du skulle ha sett bilene som fløt rundt oss. Vi måtte skyve dem bort for å greie å svømme, forteller en gråtende Joy Schovest (55), som sammen med kjæresten greide å redde seg ut av bygningen.

Mange døde

Guvernøren i Mississippi, Haley Barbour, sa tirsdag at han har fått meldinger om at rundt 80 mennesker har mistet livet bare i en enkelt kommune som følge av orkanen «Katrina», som rev med seg alt som kom i dens vei. Letemannskaper jobber nå intenst med å finne overlevende etter uværet.

- Jeg hater å si det, men det ser ut til at det er en veldig stor katastrofe når det gjelder tap av menneskeliv, sier Barbour. Han får støtte fra guvernøren i Louisiana, Kathleen Blanco:

- Ødeleggelsene er verre enn det vi noen gang kunne tenke oss. Det er bare fullstendig overveldende, sier hun. Hun vil ikke engang gjette på hvor mange er drept, bare fastslår at mange liv har gått tapt.

Klamrer seg til hustak

Redningsarbeidet går sakte på grunn av falne trær og strømlinjer, sementblokker fra ødelagte bygninger og oversvømte områder som hindrer letemannskaper å komme fram. Mer enn 1.600 mannskaper fra nasjonalgarden i Mississippi er satt inn i redningsarbeidet og alabamagarden planlegger å sende to bataljoner til Mississippi for å bistå i arbeidet.

Langs hele kystlinjen i Mexicogulfen har redningsbåter måttet komme mennesker som klamret seg til hustak til unnsetning.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende i hele mitt liv. Vannet bare stiger og stiger, forteller Bryan Vernon, som tilbrakte tre timer på hustaket sitt, skrikende etter hjelp til seg selv og forloveden.

New Orleans under vann

I New Orleans i Louisiana har det gått hull på et av elvedikene rundt byen etter uværet. Vannet i byen stiger med et par centimeter hvert femte minutt.

- Vi er fullstendig omringet av vann, det stiger kraftig. Nå vurderer vi å be om hjelp til å evakuere sykehuset via luften, sa talskvinne Karen Troyer-Caraway ved et av byens sykehus til CNN.

- Det vil være utrygt å vende tilbake til kystområdene i mange dager ennå, sier Mississippi-guvernør Haley Barbour. Flere titusener mennesker vil trolig måtte bo i midlertidige hjem i uker, kanskje måneder framover.

Dyrest i historien

«Katrina» ser ut til å bli den dyreste orkanen i USAs historie. Ifølge et foreløpig anslag kan de materielle skadene beløpe seg til vanvittige 170 milliarder kroner. Den forrige rekordorkanen «Andrew» i 1992 påførte til sammenlikning skader for 135 milliarder kroner.

«Katrina» jobber seg nå nordover, men er nedgradert fra å være en kategori 4-storm til en kategori 2-storm. Vindene kan likevel nå opp til 100 km/t i timen. Meteorologene advarer innbyggerne i Ohio og Tennesse om forekomsten av tornadoer, samt voldsom nedbør, de nærmeste dagene. (ANB)

Mer fra Dagsavisen