Stavanger

Homo-light i Stavanger

Humor som virkemiddel har vist seg effektivt og avvæpnende i kampen mot fordommene.

Du blir ikke homo fordi du drikker Berentsens nye homobrus. I høyden ender du opp som homo-light.

Stavanger på skeivå og Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, skal for første gang profilere seg i festival-Stavanger. Det gjør de med stil. I samarbeid med Berentsen har de utviklet homobrusen. Den skal være rosa, og deles ut under Gladmat.

Dette er et nytt skritt fra Stavanger på skeivå i kampen for synliggjøring og fellesskapsbygging. Med sine mange arrangementer bidrar de til å skape arenaer og møteplasser som får stadig flere homofile og lesbiske ut av isolasjonen.

Som vanlig benyttes humor som virkemiddel. Det har vist seg effektivt og avvæpnende i kampen mot fordommene. Ved å ty til ekstreme virkemidler, karikerer de homofile seg selv ved å framstå som ekstremt feminine og sexutagerende. Vi tenker det faller en god kommentar eller fem når halve byen om noen uker forfrisker seg med den nye homobrusen i Vågen.

De homofile miljøene kjennetegnes ved å være kreative. De vet dessuten å sette sitt preg på storbyene. Nylig gikk Europride av stabelen i Oslo. Homoopptoget ble en suksess, og spørsmålet er om ikke Stavanger nå er moden for et lignende arrangement. Det ville symbolisert åpenhet og toleranse, og understreket Stavangers ambisjon om å være en stadig mer inkluderende by. Open port-begrepet blir brukt flittig i 2008-sammenheng, og ingenting ville vært bedre enn et realt homoopptog i kulturhovedstadsåret.

Et dilemma er selvsagt at de homofiles bruk av ironi og overspill får Carl I. Hagen-segmentet til å tro at guttene i homsepatruljen er representative for gruppen. Dette er en viktig balansegang. Humor er bra, men de sterkeste provokasjonene kan nok gjøre skade.

Ta deg en rosa brus i sommer. Det er helt trygt!

Mer fra Dagsavisen