Stavanger

Fretex makulerer sykehusets journaler

Stavanger Universitetssjukehus sender pasientjournaler til Fretex for makulering. Nå krever Helsetilsynet å bli orientert om rutinene.

- Det er andre som har stilt spørsmål om hvordan dette foregår. Derfor har vi spurt Stavanger Universitets- sjukehus (SUS) om hvilke rutiner de har for makuleringen, sier seniorrådgiver Paul Grude ved Helsetilsynet i Rogaland.

Sykehuset sender fra seg pasientjournaler og andre taushetsbelagte dokumenter med sensitiv informasjon til Fretex.

Derfor krever Helsetilsynet at sykehuset redegjør for hvordan rutinene er "for slik makulering, for å sikre at taushetsplikten blir ivaretatt" .

Sykehusets ansvar

Ifølge Datatilsynet er det ikke nødvendigvis problematisk at sykehuset sender bort dokumenter for makulering, men understreker at selv om SUS kan delegere bort oppgaven, kan de ikke delegere vekk ansvaret for at taushetsplikten ivaretas.

- Jeg har henvendt meg til Fretex og bedt etter deres interne rutiner for hvordan de håndterer dokumenter med sensitiv informasjon. Foreløpig ser det bra ut, sier HMS-konsulent Stig B. Stangeland ved SUS.

Han har ennå ikke mottatt all informasjonen fra Fretex om bedriftens makuleringsrutiner.

- Det er for tidlig å si om vi vil kreve endringer. Når den samlede dokumentasjonen er på bordet får vi gå igjennom dette med et kritisk blikk, sier Stangeland.

Domfelte

- Alle som jobber med makulering har underskrevet erklæring på taushetsplikt, sier produksjonssjef Erling Malmberg ved Fretex på Forus.

Arbeidsstokken på Fretex består av personer på attføring og enkelte tidligere straffedømte.

Ifølge daglig leder i Fretex Vest-Norge, Trond Ivar Vestre, er ikke domfelte diskvalifisert fra å jobbe med å makulere taushetsbelagte dokumenter.

- Nei, ikke så lenge de følger våre retningslinjer, sier Vestre.

Ifølge produksjonssjef Erling Malmberg er det for tiden ingen straffedømte som jobber med makulering.

Mer fra Dagsavisen