Stavanger

Vekter skal ta skulkere

Bingsfoss ungdomsskole på Romerike betaler en vekter for å ta skulkerne. Rektoren mener noen av skulkerne ser på skolen som en fritidsklubb.

Rektor Knut Nicolaysen ved ungdomsskolen på Sørumsand har sett seg så lei på elever skulker fra timene, noe som har blitt et økende problem. Han forteller at det til enhver tid er drøyt fem av skolens 360 elever som ikke vil gå inn i klasserommet eller som forsvinner ut av timen. Derfor har han engasjert en vekter for å løse problemet.

- Elevene bruker skolen som en fritidsklubb. De er i skolegården fra skolestart til slutt, handler cola og boller. Dette er et forsøk på å få dem på rett spor, forteller han til Romerikes Blad.

Spikerhanske

Nicolaysen viser til at skolens ledelse ikke kan holde elevene fysisk igjen i klasserommet.

- Lærerne kan holde dem der med bønn, motivasjon eller muntlige trusler som nedsatt oppførsel. For noen hjelper ikke det. Jeg har brukt mye tid på å patruljere skolegården for å hente dem inn, men skolen har ingen ressurser til å ta vare på disse elevene. Målet med vekterne er å skrelle bort noen av dem som skulker, forklarer Nicolaysen overfor Romerikes Blad.

Tirsdag truet en av elevene med en slåsshanske av spiker. Da ringte rektor politiet.

- Vi har lov til å gripe inn og gjøre noe når elever kan være til skade for andre. Politiet tok kontakt med foreldrene og ordnet opp, sier Nicolaysen.

Avlaster skolen

For 15.000 kroner har skolen nå leid inn en Securitas-vakt i 14 dager. Vaktselskapet skal avlaste skolen med å hente inn elevene. Skolen har i tillegg sendt hjem brev til alle elevene i håp om at foreldrene tar det opp med sine barn.

Elevene er enige i at skulkerne har en negativ innvirkning på sine medelever.

- De får med seg andre, som lar være å gå inn i klasserommet når timen begynner. Samtidig kastes det bort mye unødig undervisningstid, for eksempel når lærerne må gå ut for å lete etter elever, sier elevrådsrepresentant Øyvind Brakestad.

Sosialt å skulke

Elevrådsleder Anja Løberg Gjelsvik er redd for at problemet vil fortsette når Securitas-vakten forsvinner.

- Det har blitt en sosial handling å møtes i gangene. Folk gidder ikke å gå inn til timen og blir heller ute på gangen, fordi de vil prate med noen de kjenner, sier elevrådslederen.

Hun tror vekterne må fortsette å være til stede på skolen dersom tiltaket skal ha en effekt. Samtidig reagerer hun på pengebruken.

- Det er synd at de må bruke ressurser som kunne gått til andre viktige tiltak. Men hvis det fungerer, er det verdt det. For oss spiller det ingen rolle om vekterne er her. Det er skulkerne som må ta følgene. (ANB)

Mer fra Dagsavisen