Stavanger

Morten (25) er stjerne i USA

27 mål og 16 målgivende på 19 kamper. Morten Jensen (25) fra Tananger har knust alle rekorder i amerikansk collegefotball - inkludert Olivier Occeans.

- Prestasjonene mine har blitt lagt godt merke til i fotballmiljøet i USA, sier den tidligere Viking- og Vidar-spilleren overfor Rogalands Avis.

I den amerikanske ligaen har de en egen måte å regne poeng på. Et mål gir to poeng, mens målgivende gir ett.

Det betyr at Jensen, som er både kaptein og spiss, laget utrolige 70 poeng i fjorårets serie. Det er ny rekord for National College Athletics Assosiation (NCAA).

Spilte mot Occean

25-åringen ble tatt ut på det amerikanske All Star-laget. Det kjente magasinet Sports Illustrated har også viet spilleren en artikkel.

- Nivået på laget vårt, Dowling, er som et veldig bra 2. divisjonslag i Norge. Noen spillere er veldig gode. Jeg har en lagkamerat som har 20 landskamper for Senegal, forklarer Jensen.

At flere av spillerne i Dowlings liga er gode, er Odd Grenlands Olivier Occean et eksempel på. Han spilte mot Jensen og Dowling for halvannet år siden.

Occean scoret 20 mål i 2003 og ble plukket opp av profflaget Metro Stars like før laget dro til La Manga på treningsleir. Et par uker senere var han Odd-spiller.

Karriere i USA?

Morten Jensen dro til New York for å studere markedsføring for snaue to år siden. Han har fått et såkalt fotballstipend. Det betyr at utdannelsen er gratis - mot at Jensen spiller fotball for skolens lag.

Imai er han ferdig, men han ser ikke bort fra at det kan bli fotball på heltid etter fjorårets kanonsesong.

- Jeg har hørt noen rykter, men proffklubber har ikke lov å ta kontakt med collegespillere under studietiden. Problemet er også at klubbene bare kan ha tre utlendinger på laget, påpeker 25-åringen.

Allerede som fireåring snurret Jensen på seg sine første fotballsko i Havørn. Som 12-åring gikk turen til Vidar. Fire år senere ble han tatt opp i A-lagstroppen.

Håper på Viking

Som 19-åring fikk han sjansen til å vise seg fram i Viking. Men en lyskeskade laget problemer.

- Dersom du kommer hjem til sommeren, tror du på en ny sjanse i Viking?

- Jeg tror ikke de følger med på hva som skjer i USA, men det hadde vært spennende å få prøve seg igjen, svarer han.

- Hvordan er du som spiller?

- Jeg har målteft, spilleforståelse og er kjapp i reaksjonen foran mål. Jo, jeg har håp om en ny karriere nå, sier han optimistisk.

Jensens lag, Dowling, vant sin avdeling i serien, men måtte nøye seg med 3. plass i sluttspillet i Texas.

Mer fra Dagsavisen