Stavanger

Store forskjeller

Atkomsten for funksjonshemmede varierer kraftig fra utested til utested.

En ringerunde til noen av byens kafeer og utesteder, viser at langt fra alle har problemfri atkomst og tilrettelegging for funksjonshemmede. Noen har eget toalett, men trapper ned til dette. Andre oppgir at de pleier å bære rullestolbrukere inn i lokalene.

Om ordningene ved de ulike stedene er lovlig, er en annen sak. Ifølge byggesakssjef Paul A. Paulsen skal alle utesteder være tilgjengelige for funksjonshemmede.

- Steder som har toaletter skal også ha toaletter for funksjonshemmede. Unntaket er steder som ble etablert før 1979, da loven ble innført, sier Paul A. Paulsen.

Café Sting og Sting Nere: Har atkomst uten trapper og toalett for funksjonshemmede nede. Trapper opp til inngangen til kafeen hindrer atkomst. Det er trapper opp til toalettene, og ikke toalett for funksjonshemmede oppe. Praksis er at funksjonshemmede hjelpes eller bæres opp trappene til kafeen, og blir hjulpet ut og ned hvis de skal bruke toalettet.

Sitrus Sandvichbar: Atkomst uten trapper inn i kafeen. Har toalett for funksjonshemmede, men det er trapper ned til dette.

Ovenpaa: Det er trapper opp, og ikke heis. Oppe ligger alt på ett plan. Det er ikke eget toalett for funksjonshemmede. Praksis er at funksjonshemmede blir hjulpet eller båret opp trappene.

Amy's Coffeebar: Ingen trapper inn, ingen trapper inne. Har ikke eget toalett for funksjonshemmede. Har skyvedør til uteplass.

Newsman: Trapper inn - rullestolbrukere må hjelpes. Eget toalett inne, alt på ett plan. Ned til Arkivet er det trapper og ingen heis.

Checkpoint Charlie: Ikke atkomst utenfra. Har en ordning der de benytter rampen til Javel nattklubb som ligger vegg i vegg. Ikke eget toalett for funksjonshemmede inne. Har pleid å benytte personaltoalettet.

Cementen: Heis på baksiden og eget toalett for funksjonshemmede.

Gossip: Trappefri atkomst. Eget toalett for funksjonshemmede på samme plan som resten.

Kardinal: Trappefri atkomst. Funksjonshemmede må bruke toalettet til Gossip (det er gang mellom de to stedene).

Champs/Hexagon/Chevys: Heis opp eller ned fra bakkeplan. Har toalett for funksjonshemmede på Hexagon. De som går på de andre stedene må ta heisen til toalettet.

Mer fra Dagsavisen