Stavanger

Israels mur er ulovlig

Den internasjonale domstolen i Haag har gitt palestinerne rett i at den muren israelerne bygger på Vestbredden, er ulovlig. Domstolen krever at muren ...

Den internasjonale domstolen i Haag har gitt palestinerne rett i at den muren israelerne bygger på Vestbredden, er ulovlig. Domstolen krever at muren rives og at palestinerne får kompensasjon for beslaglagte områder. Dommen er som ventet, og får ingen umiddelbare konsekvenser.

Selv om domstolens avgjørelse ikke er bindende for verken Israel eller andre av FNs medlemsland, har en kjennelse fra Haag i det minste moralsk betydning. Dessuten kan dommen brukes av både Hovedforsamlingen og Sikkerhetsrådet til å vedta sanksjoner mot Israel.

Et vedtak i Hovedforsamlingen er ikke bindene for medlemslandene, men viste seg i sin tid effektivt i forhold til sanksjoner mot apartheid-regimet i Sør-Afrika.

I praksis er nok avgjørelsen i den israelske høyesterett nylig viktigere for palestinerne enn dommen i Haag. Høyesterett avgjorde for en drøy uke siden at en 40 kilometer lang strekning av muren nord for Jerusalem må flyttes fordi det påfører palestinerne alvorlige skader. Dommen slår fast at traseen er i strid med palestinernes rettigheter i henhold til humanitær og internasjonal rett. Israels øverste domstol skriver at traseen har skapt så store lidelser for lokalbefolkningen at det må finnes alternativer selv om det vil gi lavere sikkerhet.

Denne dommen er regjeringen i Israel innstilt på å rette seg etter. Men den har ingen planer om å stanse den videre byggingen av muren, eller flytte traseen vekk fra det som uomtvistelig er okkupert, palestinsk land. Muren innlemmer i praksis mange av de største israelske bosettingene i Israel, også bosettinger som ligger et par mil fra den internasjonalt anerkjente grensen. Palestinernes frykter at muren, som skal bli nesten 700 kilometer lang, er tenkt som den framtidige grensen mellom Israel og en palestinsk stat. Slik muren bygges, betyr det at den framtidige staten splittes opp, at landsbyer skilles fra jordbruksområder, at skolebarn ikke kommer fram til skolen, eller at folk ikke kan ta seg fram til sine arbeidsplasser i de større befolkningssentrene.

Dommen i Haag bekrefter at Israel bryter Folkeretten. Det har ikke Ariel Sharon brydd seg om før, og det gjør han neppe nå heller.

Dommen er som ventet, og får ingen umiddelbare konsekvenser.

Mer fra Dagsavisen