Stavanger

Siste dag med gjengen ...

Reidar Helliesen (Frp) og Ernst Willy Falch (Ap) er to av medlemmene i Stavanger bystyre som nå gir seg. Over halvparten av de faste medlemmene blir byttet ut.

I går hadde det gamle bystyret i Stavanger sitt siste møte. 38 av de 67 faste medlemmene har mistet sin plass, 12 av dem er nå varamedlemmer.

Både Reidar Helliesen og Ernst Willy Falch har sittet åtte år i bystyret. Begge to synes de har hatt noen interessante år.

- Det har vært veldig lærerikt, men det er befriende og deilig å være ferdig med politikken, sier Reidar Helliesen, Frp.

30 styrer

Helliesen begynte med politikk 13 år gammel og har nå holdt på i 18 år. Totalt har han sittet i over 30 ulike styrer og verv, både på fylkesplan og lokalplan.

- Nå vil jeg prioritere annerledes. Jeg bygger hus, har jobb og barn, forteller han.

Begge de to politikerne føler de har fått gjennomslag og sagt sitt i løpet av de åtte årene. Arbeiderpartiet har vært i opposisjon i disse årene.

- På mange vis når man ikke fram med det man brenner for like godt. Men vi har kommet igjennom en del ganger, mener Ernst Willy Falch, Ap.

Han har vært med i kommunalstyret for helse- og sosial saker.

- Jeg mener vi har gjort skikkelig framskritt og funnet løsninger sammen med andre partier når det gjelder eldreomsorg, selv om det fortsatt mangler en del, sier Falch.

Han jobbet tidligere som tillitsvalgt i Norsk Grafisk Forbund og føler arbeidet med ulike forhandlinger var nyttig å ta med seg inn i politikken.

Reidar Helliesen synes det er vanskelig å trekke fram en enkelt sak han husker godt. Lav valgdeltakelse og politisk delaktighet har imidlertid vært viktig for ham.

Utkledd

Helliesen husker imidlertid veldig godt den gangen han og de andre i bystyret under 30 år skapte liv og røre i salen.

- Jeg kledte meg ut. Vi prøvde å gjøre politikken mer ufarlig, sier han.

Frp-politikeren mener det kanskje burde vært lov til å klappe og vise mer livsglede i bystyresalen. Han mener det må tenkes nytt for å øke interessen for valg og politikk.

- Et virtuelt rådhus på internett tror jeg også kunne vært bra. Der kunne folk spurt politikere spørsmål og deltatt i uofisielle folkeavstemninger om for eksempel nytt skolebygg og ny kulvert, sier Reidar Helliesen.

Han mener dette ville skapt ganske mye engasjement.

Ikke fritidsproblem

Ingen av de to politikerne tror de får problemer med fritiden. Ernst Willy Falch sitter nå i Siddis Ishockey sitt styre. Der steller han med ishockeyskole. I tillegg vil han bruke mer tid på hagen sin.

Reidar Helliesen har også engasjert seg på andre plan.

- Jeg holder fekteinstruktørkurs og far vil sikkert ha meg med på å spille golf, forteller Helliesen.

Ifølge politikeren har han vært medlem i golfklubben i 23 år uten å heve nivået sitt det gram. Det vil han nå gjøre noe med. Hans datter har også fått golfutstyr fra sin bestefar.

Mer fra Dagsavisen