Stavanger

Den store pappvintesten

Med mindre du er opptatt av å drikke veldig godt er det enkleste å ta med seg vin på pappkartong når du skal på påskeferie. Rogalands Avis har tatt for seg 48, og flesteparten, av de røde pappvinene som er å få tak i på polet.

Med en volumandel på 34 prosent av all solgt rødvin i fjor, har pappvin (eller kartongvin, eller bag-in-box om du vil) befestet sin stilling på markedet både på hytta, og ikke minst hjemme på kjøkkenbenken i de tusen hjem. Situasjonen har etter hvert blitt slik at Norge er det land i verden som drikker mest vin på slik emballasje i forhold til flasker. Det er ikke mange år siden pappvinen kom på markedet, umiddelbart skydd som pesten av tapperiarbeiderne hos Vinmonopolet som fryktet for arbeidsplassene, som igjen resulterte i atter en polstreik. For å begrense pappvinens utbredelse ble det bestemt at minsteprisen for en treliter ikke skulle være lavere enn hva det kostet å kjøpe fire flasker av samme vin. Ordningen ble opphevet 1. januar i år. Det medførte at mange pappviner gikk ned i pris. Noen så også sitt snitt til å legge på prisene av uvisse grunner. Gjennomsnittsprisen, grovt regnet, for en treliter er omkring 300 kroner, noe som tilsvarer en flaskepris på omlag 75 kroner. Prinsippet er enkelt. Vinen ligger i en plastpose inne i pappboksen. Vinen kommer ut ved hjelp av tyngdekraften gjennom en krane som sørger for å ikke slippe luft inn i posen når du tapper. På boksene står det som oftest at vinen bør konsumeres innen 6 måneder etter kjøp. Åpnet vare bør drikkes mellom null og fire måneder. Med andre ord helgardering. Det som er sikkert er at dette er viner som ikke skal lagres. Kjøper du vin som er en såkalt hyllevarmer på polet risikerer du å få noe som er utgått på dato, karakterisert av at den er oksydert, brun og har begynt å felle ut fargestoffer som bunnfall. Fortsatt er de færreste vinene som er utstyrt med datostempling, noe som burde vært en selvfølge for å sikre konsumentene ferskvare. Den beste pappvinen i øyeblikket er Campuget Cuvée Jean-Lin Dalle. Vinen fikk fast plass i fullsortimentet den 1. januar. Gode kritikker fra en samlet vinpresse har ført til at vinen har gått fra femteplass over de mest solgte pappvinene i 2000 til å ligge helt på toppen hittil i 2001. Stor etterspørsel har ført til at vinen periodevis er utsolgt i butikkene, og at produsenten i Frankrike jobber på spreng for å dekke etterspørselen sånn noenlunde. Slik er oversikten over polets mest solgte pappviner i 2001 fram til 24 mars, tallene er i liter. 1. Campuget Cuvée Jean-Lin Dalle, 295 000 2. Gato Negro Cabernet Sauvignon 2000, 281 000 3. Cappella, 209 000 4. La Vida Cabernet Sauvignon 173 000 5. La Boiselière, 173 000 6. La Buvette Cabernet Sauvignon, 171 000 7. Kimberly Cabernet Sauvignon 1998, 88 000 8. Chantenais Cabernet Sauvignon, 86 000 9. Utiel Requena Tempranillo, 77 000 10. Saint Clément, 62 000 Testens overraskelse var for mitt vedkommende Amorino Montepulciano d'Abruzzo. Langt ifra en smaksbombe, men en middels fyldig erketypisk vin fra distriktet til en svært billig penge. Ellers imponerer glemte slagere som bulgarske Boyar, for ikke å snakke om landeplagen for noen år siden, Canepa. Frankrike og Chile lager gjennomgående gode pappviner. Det kan ikke sies om Spania og Portugal. Altfor mye av det som kommer fra Den iberiske halvøy er preget av eikeflis og er brunt, tørt og oksydert.

Mer fra Dagsavisen