Politikk

Lysfestival: Vil se lyset før 2025-jubileet

Byjubileet i 2025 kan bli preget av en spektakulær lysfestival, med hologrammer og annen lyskunst. Allerede neste år er planen å teste ut prosjektet ved Tou.

Bjarne Kvadsheim (Sp), som både leder utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog (UKIS) og kunstutvalget i kommunen, liker forslaget.

– Jeg har stor tro på at vi folkevalgte vil gå inn for en lysfestival; dette virker kreativt og spennende. En lysfestival vil passe veldig godt i høst- og vintermørket i en by som Stavanger, sier han.

Kulturpolitikerne, som skal ta stilling til saken kommende onsdag, var nylig i Amsterdam på studietur til byens årlige Amsterdam Light Festival.

– Det var veldig spenstig, med lysinstallasjoner og hologram av et skip som dukket opp langs kanalene, veldig virkningsfullt. Vi fikk også presentasjoner, blant annet om tilbakemeldinger fra publikum, som var veldig positive, sier Kvadsheim.

Lysinstallasjonen døpt «Bib bang» laget av UxU Studio, som ble vist under Amsterdam Light Festival i 2019.

Moderat strømforbruk

Vedvarende, rekordhøye strømpriser får heller ikke lysene til å blinke rødt hos Kvadsheim, han vil ikke være med på at oktober 2022 er et dårlig tidspunkt for å gi grønt lys til en festival med elektrisitet som det bærende elementet.

– Jeg håper virkelig at strømkrisen avtar før vi nærmer oss 2025. Lys trekker dessuten svært lite strøm sammenlignet med oppvarming av idrettshaller, skoler og alt annet kommunen bruker penger på. Ja, også dette vil koste, men vi skal feire byjubileet, sier UKIS-lederen.

Kommuneadministrasjonen har i saksdokumentene pekt på høye strømpriser og oppmerksomhet på energisparing. Det er hentet inn opplysninger om forbruk på andre festivaler, noen prisanslag er beregnet. Eksempelvis vil ti kunstverk med et gjennomsnittlig forbruk på 1 kWh per verk i seks timer daglig i en tre dagers festival bety et forbruk på 180 kWt. Selv med en strømpris på 400 øre per kWh vil dette utgjøre relativt beskjedne 720 kroner.

Da festivalledelsen i Amsterdam i januar slukket lyset for spøkelsesskipet Den flyvende hollender og andre installasjoner, var det for øvrig etter 53 dagers festival.

Lyskunst på operahuset i Sydney, som også har lysfestival.

Oppstart ved Tou

Kommuneadministrasjonen foreslår å teste ut prosjektet, som er tenkt å få navnet «GLØD – Stavanger Lysfestival», i et pilotprosjekt ved Tou, Lervigtunet og Sjøparken i Østre bydel i 2023.

– Jeg mener det er en god idé og helt riktig å starte ved nye Tou, som er blitt et kunstområde som vil egne seg, sier UKIS-lederen.

Det er tidligere blitt arrangert en lysfestival i Hillevåg kalt Vinterlys. Festivalen til byjubileet i 2025 er imidlertid tenkt i en annen skala og med et langt høyere budsjett, med innkjøpte installasjoner fra lyskunstnere.

I saksdokumentene direktør Herbjørn Tjeltveit og saksbehandler Claus Sigurd Petersen legger fram for kulturpolitikerne pekes det på at en lysfestival kan være et viktig tilskudd for å styrke Stavanger som en attraktiv vinterby.

Bevegelige lys som visualiserer hjerneaktivitet, i Amsterdam i 2018.

– Skaper aktivitet

– Begeistringen for den midlertidige belysning er åpenbar når en ser engasjementet rundt tenning av lysteppet i Fargegata, lysene på juletreet på Domkirkeplassen eller julebelysningen i indre Vågen. En lysfestival vil være med å skape aktivitet og engasjement for alle innbyggere i Stavanger-regionen. Belysning og stemningsskapende aktiviteter bidrar positivt i mørketiden, og er med til å skape mer aktivitet i byen på det tidspunktet av året der bylivet er begrenses av været, oppsummeres det.


---

FAKTA

  • Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog skal onsdag 19. oktober ta stillint til om kommunen skal bidra til lysfestival som et prosjekt til byjubileet Stavanger2025.
  • Kommunedirektøren anbefaler å avholde lysfestivaler i 2023 og 2024 i tillegg til i jubileumsåret, for så å bli et årlig gratis kulturarrangement. Det er i 2023 budsjettert med 2.150.000 kroner for personell, innleie av verker, infrastruktur og andre utgifter.
  • Det er dannet en arbeidsgruppe med fagpersoner fra Stavanger kommune, Lyse Lux AS, Rogaland Teater, og Stavanger Sentrum AS (STAS), og med innspill fra Tou.
  • Arrangementet har navnet «GLØD – Stavanger Lysfestival». Planen er oppstart i 2023, med en mindre festival i Stavanger Øst, med verker ved Lervigtunet, Tou (tidligere Tou Scene), Sjøparken og andre byrom, for så å utvide mot Pedersgata og Nytorget i 2024, med hele sentrum som åsted i 2025. Da er Domkirken, Ullandhaug og Pedersgata pekt ut som åsteder for pilarprosjekter, i tillegg til middelalderanleggene på Utstein Kloster, Hesby kirke, Talgje kirke og Sørbø kirke.

---






Mer fra Dagsavisen