Politikk

Heldagsskole for førsteklassinger på Kvernevik skole

Kvernevik ser ut til å få heldagsskole for førsteklassinger fra skolestarten i høst.

Flertallspartiene i Stavanger har gått inn for en forsøksordning med heldagsskole for elever i første trinn, og kommuneadministrasjonen har pekt ut Kvernevik skole som gunstig for prosjektet. En arbeidsgruppe har nå foreslått detaljert opplegg for tiltaket, som er planlagt allerede kommende skoleår. Utvalg for oppvekst og utdanning tar stilling til saken 16. februar. (Se detaljer i forslaget i faktaramme nederst)

– Spennende

– Dette blir spennende, og jeg tror det blir kjekt for elevene, som vil få et godt tilbud med stor variasjon, sier skolesjef Jørn Pedersen til RA.

Han mener Kvernevik skole er godt egnet til prosjektet.

– Kvernevik er et godt sted for et slik prøveprosjekt, skolen har allerede en god del erfaring med helhetlig arbeid. Forslaget var også svært populært blant skoleledelsen og de ansatte, sier Pedersen, og legger til at prosjektet også åpner for mer samarbeid mellom ansatte i skole og SFO.

– Tidlig ute

Han peker også på at Kvernevik skole er blant forsøksskolene med gratis skolemat, uten at det er knyttet direkte til prosjektet.

Stavanger blir blant de første norske kommuner til å gjennomføre heldagsskole.

– Vi er nok tidlig ute, selv om Haugesund kommune har satt i gang et lignende prosjekt for skoleåret 2021-2022, sier Pedersen.


Blant et knippe av dette års førsteklassinger er stemningen for SFO i alle fall stor.

– Veldig gøy, vi har noe å gjøre, tegning, forming, og vi kan sykle, sier Malte Axdal Stensland.

– Vi lærer mange nye ting, supplerer Adelèn Johnsen Lærdahl.

– En fantastisk mulighet

Rektor Lene Bredesen sitter i prosjektgruppen, og ser svært positivt på forsøket.

– Dette kan bli en fantastisk mulighet til å prøve ut et helhetlig og inkluderende fellesskap for alle, noe som er kjempeviktig for barns utvikling, sier Bredesen.

Rektor Lene Bredesen

Hun peker på at det også blir enklere å kunne oppfylle de ulike kravene i læreplanen med økt fleksibilitet gjennom dagen og et grunnlag for bedre samarbeid mellom skole og SFO.

– Prosjektet er ennå på et tidlig stadium, det må først vedtas politisk, så vi har ikke gått ut med informasjon til foreldrene ennå, sier rektor Lene Bredesen.


---

FAKTA

Direktør Helene M. Ohm og skolesjef Jørn Pedersen i Stavanger kommune ber utvalg for oppvekst og utdanning godkjenne planene om å innføre heldagsskole for førsteklassinger på Kvernevik skole fra skoleåret 2022-2023.

En prosjektgruppe mener skolens bemanning bør økes med miljøarbeidere i inntil to årsverk. Kostnadene for prosjektet er beregnet til rundt 1,1 millioner kroner, som skal tas fra den totale skolerammen i kommunen. Stavanger har som kjent allerede gratis SFO for alle førsteklassinger.

Prosjektgruppen angir fire hovedkomponenter, undervisning, fysisk aktivitet, arbeidsøkter med leksehjelp og mattilbud. Fordelingen er tenkt som nå med undervisning i hovedsak på starten av dagen, mens det planlegges et utvidet SFO-opplegg på ettermiddagen. Den ytre rammen vil kunne være fra cirka klokken 08.15 til 15.00 med et SFO-tilbud ut over denne rammen, men da ikke som felles organisert tilbud til alle elever.

---

Mer fra Dagsavisen