Politikk

Statsforvalteren: – Bygg høyere og tettere på Nore Sunde

Øster Hus og Øgreid vil føre opp 41 rekkehus og 30 leiligheter i et felt på Nore Sunde. Statsforvalteren presser på for høyere og tettere utbygging.

Utvalg for by- og samfunnsutvikling skal neste torsdag ta stilling til detaljregulering for felt B3 på Nore Sunde, rett ved utbyggingsfeltet B2, som nå er under oppføring, og som for øvrig selger veldig godt. Mer om det senere.

– Vi mener det er bedre å bygge mange rekkehus her på feltet B3, som ligger et stykke fra Kvernevikveien. Vi ønsker heller flere leiligheter og færre rekkehus i delfeltene vi skal bygge senere, utbyggingsfelt som ligger nærmere hovedveien, sier daglig leder Arild Sie i Nore Sunde Utviklingsselskap til RA.

– I tråd med områderegulering

Kommuneadministrasjonen er på linje med utbyggeren.

– Reguleringsforslaget er helt i tråd med bestemmelsene i Stavanger kommunes områdereguleringsplan, sier avdelingssjef Hildegunn Hausken i Stavanger kommune til RA.

Hun opplyser at det i etterkant av den vedtatte områdereguleringsplanen også er vedtatt en ny regionplan for Jæren og Søre Ryfylke, en regionplan med retningslinjer som anbefaler en høyere utnyttelsesgrad enn utbyggeren og Stavanger kommune legger opp til.

Statsforvalteren har fremmet innsigelse mot forslaget om detaljregulering, og peker på at tomten ligger på fulldyrket landbruksjord og tett opp til traseen for Bussveien. I kommuneplanens arealdel er det også retningslinjer som tilsier høyere tomteutnyttelse.

Slik ser Brandsberg-Dahls Arkitekter for seg delfelt B3 seg. Felt B2, som bygges i dag, ses øverst til venstre.

Hensyn til jordvern

– Området endres fra landbruksdrift til bolig. Dette i seg selv taler for at planen burde legge opp til en høyere utnyttelse, blant annet for å forhindre framtidig press på nedbygging av nye landbruksområder. God utnyttelse av klarerte utbyggingsområder er etter vår vurdering viktigere enn noen gang, sett i lys av skjerpede nasjonale og regionale jordvernmål, skriver Statsforvalteren i innsigelsen.

Statsforvalteren peker også på at arealdelen av kommuneplanen i Stavanger, vedtatt i 2019, og dermed vedtatt i etterkant av områdereguleringsplanen, gir retningslinjer om høyere utnyttelsesgrad for området på Nore Sunde.

– Vi argumenterer med at utbyggingen må ses i sammenheng med områdereguleringsplanen, som har fastsatt dette som bestemmelser. Utnyttelsesgraden er satt for å få byggehøyder med boliger som vil være attraktive for barnefamilier, sier Hausken.

Daglig leder Arild Sie på den omstridte utbyggingstomten. Bak: Delfelt B2, som nærmer seg utsolgt.

Tettere i nye delfelt

Hun peker på at utnyttelsesgraden for B3 er i overkant av det som det legges opp til i vedtatt områdereguleringsplan. I områdereguleringsplanen er utnyttelsesgraden i de ulike delfeltene på Nore Sunde vurdert, og konklusjonen er at det er områder som er bedre egnet for å bygge høyere og tettere enn B3, og når Nore Sunde er fullt utbygget, så vil område være innenfor det spennet for utnyttelsesgrad som også er vist i kommuneplanens arealdel.

I saksdokumentene trekkes det også fram at et miks av leiligheter og rekkehus gir grunnlag for et godt og variert bomiljø.

– Reguleringsforslaget innfrir de kravene til kvalitet som angis i områdereguleringsplanen. Utbyggeren er godt kjent med Statsforvalterens innsigelse, men ønsker å fremme dette forslaget til sluttbehandling, sier Hausken.

Mot politisk megling

Utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) er også positiv til Øster Hus og Øgreids planer, har tidligere lagt planene for 41 rekkehus og 30 leilighet ut på høring, og saken kommer nå opp til andre gangs behandling.

Blir det nytt ja i UBS, må kommunen i en ny runde med Statsforvalteren.

– Vi har hatt et administrativt drøftingsmøte, men Statsforvalteren har ikke frafalt sin innsigelse. Neste skritt er politisk megling, sier Hausken.

Da skal ordføreren og kommunedirektøren i dialog med statsforvalter Bent Høie og hans stab, før kommunestyret får utbyggingen av felt B3 på sin saksliste.

– Selger veldig godt

Arild Sie, som leder et Nore Sunde Utviklingsselskap eid 67 prosent av Øster Hus og 33 prosent av Øgreid Eiendom, melder om veldig godt salg i det 166 boliger store delfeltet B2, nabofeltet til omstridte B3.

– Salget går veldig godt, det har ligget på 40–50 boliger årlig, så det nærmer seg utsolgt. Det er ikke det store utbudet av familieboliger i Stavanger for tiden, sier Sie, som også trekker fram svært god utsikt for en del av boligene på feltet, som nå er under bygging.

Den daglige lederen ser for relativt rask bygging av feltet B3 også, hvis kommunen og Statsforvalteren kommer til enighet.

– I beste fall kan vi få oppstart av bygging av infrastruktur på nyåret i 2023, men salgsstart i andre halvdel av 2023, anslår Sie.








Mer fra Dagsavisen