Nyheter

Magnus Carlsen gir Stavanger et gedigent sjakkbrett

Stavanger kommune har mottatt et sjakkbrett i storskala fra verdensmester Magnus Carlsen. Daglig leder i Norway Chess håper sjakkbrettet er på plass til turneringen starter i slutten av mai, men politikerne må først bestemme hvor sjakkbrettet skal være.

Magnus Carlsen har fått et stort sjakkbrett i gave fra en sponsor, og verdensmesteren ville gi det videre til en norsk by. Valget falt på Stavanger, og Norway Chess har tilbudt Stavanger kommune å plassere sjakkbrettet på 11 x 11 meter i sentrum.

– Jeg synes det er helt fantastisk, sier gründer og daglig leder i Norway Chess, Kjell Madland, til RA.

Han ble kontaktet av Magnus Carlsens far Henrik Carlsen sommeren 2021, og forteller at han synes det var enkelt å takke ja til tilbudet.

– Jeg tror det vil være med på å markere Stavanger som en sjakkhovedstad, og det er flott at Stavanger kommune har vært så positiv til dette – både politisk og administrativt, og prøvd å finne en bra løsning, sier Madland.

Ifølge Henrik Carlsen ville sønnen gi sjakkbrettet til Stavanger kommune fordi Stavanger og Sandnes er det nærmeste man kommer sjakkhovedsteder i Norge.

– Til sommeren arrangeres Norway Chess for tiende gang – et fint jubileum. Det er en utmerket anledning å kunne markere åpningen av sjakkbrettet i forbindelse med turneringen, sier Henrik Carlsen til RA.

I tillegg til å spille turnering årlig i Stavanger, har Magnus Carlsen vært medlem av Stavanger sjakklubb tidligere.

– Han er ikke det nå lenger, men han hadde kamerater i klubben, og var medlem i flere år selv, sier faren.

Magnus fikk sjakkbrettet i gave fra en sponsor i forbindelse med en onlineturnering i lynsjakk Pamplona i Spania i sommer.

– Det er stort og ikke noe vi kan ha i hagen, men det egner seg veldig godt på en allmenning i en by med sjakkinteresse, sier verdensmesterens far og manager før han fortsetter:

– Vi håper det kan bli et samlingssted og bidra til god og økende sjakkinteresse i Stavanger-området.

– Kan bli et sosialt samlingspunkt

Madland tror at et sjakkbrett i Stavanger sentrum kan skape en møteplass.

– Jeg tror det vil være noe folk og turister vil se og prøve ut. Det kan bli et sosialt samlingspunkt hvor det er kjekt å være, og en aktivitet som er både dekorativ og praktisk, sier han.

– Jeg tror det også kan føre til at flere blir interessert i sjakk. Et sjakkbrett har en tiltrekningskraft, og et slikt gedigent brett vil være noe folk synes er spennende, legger Madland til.

Sjakkbrettet er 11 ganger 11 meter stort, men krever en plass på 16 ganger 16 meter. Det omtales som verdens største sjakkbrett, og har brikker produsert av resirkulerte bildekk. 30. mai til 11. juni skal Norway Chess arrangeres, og daglig leder håper at alle ti spillerne i turneringen, inkludert Magnus Carlsen, kan være med på åpningen av sjakkbrettet.

– Spillerne har fridag 4. juni, og da har vi planlagt en annen aktivitet for dem. Det hadde vært en historisk begivenhet hvis de alle er med på åpningen av dette sjakkbrettet i Stavanger sentrum, sier Madland til RA.

Slik foreslår Stavanger kommune at de plasserer sjakkbrettet de har fått fra Magnus Carlsen på Holmeallmenningen.

Må fjerne 14 parkeringsplasser

Onsdag 26. januar skal utvalg for miljø og utbygging (UMU) avgjøre hvor i sentrum sjakkbrettet skal plasseres. Saken var til behandling i utvalget i desember, men direktøren ble bedt om å sjekke alternative steder i Stavanger sentrum. Etter en ny vurdering foreslår direktøren tidligere anbefalte sted – Holmeallmenningen. Utvalgsleder og MDG-politiker Rune Askeland synes gaven er fantastisk.

– Det er en fin måte å anerkjenne Stavanger som sentral sjakkby. Stavanger er ett av de stedene hvor man har samlet verdenseliten i sjakk flere ganger. At man hedrer byen på denne måten er kjempefint, sier han til RA før han fortsetter:

– Det har vært litt jobb med det, men vi skal finne en fin plass til brettet.

Uansett hvor sjakkbrettet ender opp med å stå, er det viktigste for politikerne at de klarer å lage noe som blir brukt.

– Det er kjekt å få nye ting til byområdene våre, og enten det blir et sted hvor ungene leker eller voksne spiller, tror jeg det blir fint, sier Askeland.

Det er tilstrekkelig plass til sjakkbrettet på Holmeallmenningen, men det forutsetter fjerning av rundt 14 parkeringsplasser. I sakspapirene opplyser kommunen at kostnader for opparbeidelse vil være små, ettersom det allerede er en mur som vil kunne fungere som en innramming av sjakkbrettet. Askeland er ikke bekymret for at kommunen må bygge om Holmeallmenningen.

– Jeg er mer opptatt av at vi må være grundige med å velge plasseringen. Kommunen har kompetente folk, men alt vi gjør må være gjennomtenkt. Jeg hadde vært mer bekymret hvis vi hadde avgjort dette raskt. Noen ganger må man gå noen runder, og vi skal se grundigere på de andre alternativene også. Jeg håper uansett at vi får sjakkbrettet på plass før sommeren, sier han.

– Verdifullt

Kristin Gustavsen er daglig leder i Stavanger Sentrum AS, og hun tror at et stort sjakkbrett på Holmeallmenningen kan være med på å starte en ny aktivering av den delen av byen.

– Stavanger Sentrum må samarbeide godt med kommunen slik at vi kan sørge for at det kommer andre ting dit i tillegg. På den måten kan Holmeallmenningen bli et tydelig sted å oppsøke, sier hun til RA. – Jeg ser på det som veldig verdifullt for sentrum.

Gustavsen sier videre at Stavanger Sentrum er opptatt av å ivareta gode parkeringsmuligheter i sentrum, og at de i de fleste saker er opptatt av at de skal bevares. Dersom politikerne går for Holmeallmenningen, må det fjernes 14 parkeringsplasser for å få plass til sjakkbrettet.

– Sentrumsplanen i Stavanger har en god strategi for parkering og den tror vi på. Sentrum vil og må også framover være godt dekket med parkeringsplasser uansett, sier Kristin Gustavsen.





Mer fra Dagsavisen