Politikk

Sykehjem i Stavanger i 2021: 361 søkere fikk plass, 5 fikk avslag

I 2021 var det bare fem personer som fikk avslag på langtidsplass på sykehjem i Stavanger, 361 søkere fikk plass. Uansett: Det er ventetid, og køer for korttids- og vekselplasser.

Høyres Helge Gabrielsen tok opp antall avslag på sykehjemsplass i forrige møte i utvalg for helse og velferd, og overfor RA sa han at han fryktet at de reelle ventelistene er mye lengre enn det som kommer fram i statistikkene, og han etterlyste tall for mange som fikk avslag på søknadene.

Direktør Eli Karin Fosse opplyste at det var 5 søkere som fikk avslag på søknad om langtidsplass i 2021, i samme periode ble 361 søkere tildelt plass.

– Hvis det bare er fem personer som søkte uten å få plass, så er det positivt, selv om tallet høres lavt ut for meg, sier Gabrielsen.

Vil ha fortgang

Han ønsker uansett fortgang og økning i utbyggingen av sykehjem.

– Et lavt tall for avslåtte søknader nå er ingen grunn til ikke å bygge flere sykehjem i Stavanger framover. Viljen til å bygge sykehjem er for lav hos partiene, inkludert i mitt eget parti Høyre, men antallet personer over 80 år, og over for eksempel 90 år, vil øke kraftig i årene framover, sier Gabrielsen.

Leder i utvalget, Dag Mossige, registrerer også antall avslag og antall tildelinger i 2021.

– Frykten for store og skjulte mørketall er ubegrunnet, det bekrefter tallene, sier Mossige.

– Samtidig var det i desember 30 dagers ventetid på innleggelser fra hjem til langtids sykehjemsplass og 28 personer på vent for korttidsplass og 45 til vekselplass i Stavanger?

– Ja, men det er ikke slik at personene på disse listene ikke har andre helsetilbud, som hjemmesykepleie eller tilbud i bofellesskap, sier Mossige.

Gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, ønsker å gi kommunene vetorett ved etablering av privatskoler.

– Helse, ikke kapasitet

Direktør Eli Karin Fosse i Stavanger kommune registrerer at antallet avspeiler at de aller fleste som søker om langtidsplass fyller kriteriene for å få plass.

– I så måte må vi si oss fornøyd med at det bare er fem avslag i løpet av 2021, sier hun.

Fosse understreker at avslag på langtidsplass gis av medisinske, ikke kapasitetsmessige hensyn.

– Det blir aldri gitt avslag basert på kapasitet. Alle søknader vurderes opp mot de helse- og omsorgsfaglige kriteriene for tildeling av langtidsplass i sykehjem, sier direktøren.

Må vente på korttidsplass

I slutten av desember ventet 28 personer på korttidsplass og 45 personer på vekselplass, samme tid året før var det 34 i kø for korttidsplass og 45 i kø for vekselplass, altså en liten nedgang i køene her.

– Det er vanskelig å si årsaken til at det er en liten bedring, men sannsynligvis har det sammenheng med den trenden vi ser generelt akkurat nå med nedgang i ventelister for langtids sykehjemsplass.

Fosse mener noe av dette kan være et resultat av langvarig arbeid med «Leve hele livet» og tilrettelegging for at innbyggerne skal klare seg lengst mulig hjemme.

– Noe kan også skyldes pandemien som har gitt litt ulike utslag når det gjelder etterspørsel etter helse- og omsorgstjenester, sier hun.

Reduserte køer for korttids- og vekselplass krever enten andre måter å arbeide på eller økt kapasitet.

– Vi må fortsette å jobbe med å tilrettelegge for at folk kan klare seg best mulig hjemme. Alternativt må vi øke kapasiteten på denne typen opphold, sier Fosse.


Mandag startet Stavanger kommune med vaksinering med tredje dose av koronavaksinen til innbyggere over 65 år. Helsedirektør Eli Karin Fosse informerte om at det også er mulig å bestille tid for dose en eller to i Stavanger Ishall, eller få satt tredje dose dersom man hører til gruppen av såkalt immunsupprimerte.


Dagsenter viktig

Det var i desember 60 på venteliste for plass på dagsenter, og 34 som ønsket flere dager på dagsenteret de har plass på.

– Er ikke nettopp flere dager på dagsenter noe som bør være en kraftig satsing i tråd med «Leve hele livet»-tenkningen om mer omsorg i hjemmene og mindre i institusjon?

– Vi har fortsatt noe ledig kapasitet på enkelte dagsenter. De som står på venteliste til flere dager ønsker ofte flere dager på ett bestemt dagsenter, som i øyeblikket ikke har ledig plass, eller de kan av ulike årsaker ikke øke antall dager akkurat nå, på grunn av sykdom, innleggelse eller lignende, sier direktøren.

Hun understreker at dagsenter for eldre er et viktig tiltak i «Leve hele livet»-strategien, og kan bidra til at det er mulig for eldre innbyggere å bo i lengre tid hjemme.

– På sikt bør nok kapasiteten økes noe, for å kunne gi tilbud til en voksende eldrebefolkning, sier Fosse.


---

Ventelister i Stavanger per 31. desember 2021:

Langtidsplass sykehjem: 59 personer, 7 helt uten heldøgnstilbud, 23 bodde på sykehjem for korttidsopphold, 3 hadde heldøgnstilbud i annen institusjon.

Ordinær korttidsplass: 28 personer.

Vekselplass: 45 personer.

Bofellesskap og aldershjem: 30 personer, inkludert 6 med heldøgnsplass i institusjon.

Ventetid fra hjemmet til langtidsplass på sykehjem: 30 dager.

Venteliste dagsenter: 60 personer, og 34 søkere med ønske om flere dager.

Kilde: Stavanger kommune, helse og velferd

---

Mer fra Dagsavisen