Politikk

Bruker over 200 millioner til å redusere utslipp

Flertallspartiene i Stavanger bruker et tresifret millionbeløp for å få ned utslippene i byen.

– I klimabudsjettet ligger vi 63.700 tonn CO₂ bak klimamålet vårt i Stavanger, om 80 prosent kutt innen 2030. Flertallspartiene er tydelige på at vi må ta dette på alvor, sier MDGs gruppeleder Daria Maria Szymaniuk.

Hun peker på at kommunedirektøren ønsket å avvikle klimafondet, og bare ha løpende tiltak.

– Tiltak som koster

– Vi ønsker å beholde klimafondet og styrker det med 50 millioner kroner. Dessuten setter vi av 100 millioner kroner til rene utslippskutt, ting som koster. Mange flere ladere, ladere i gater, solcellepaneler på hus og i borettslag, se på energibrønner og støtte det med like mye kommunalt som Enova-støtten er, fase ut fossil gass i alle våre bygninger og legge til rette for omstillingssentral for el-lastebiler. Alt dette er ting som koster, men som også er gulrøtter, som støtte til el.-sykler til familier sier Szymaniuk.

Flertallspartiene styrker skolene med 20 millioner kroner ekstra og 25 millioner kroner ekstra til bemanning i sykehjemmene.

– Når vi øker grunnbemanningen på sykehjemmene, så handler det ikke bare om å styrke kvaliteten på tjenestene våre. Det handler også om å gi arbeidstakerne våre bedre arbeidsforhold, en bedre hverdag, slik at de kan gå hjem med bedre samvittighet og uten å føle at de ikke strekker til, sier Sara Mauland (Rødt),

Flere hele stillinger

– Vi vet at vi har mange som ufrivillig jobber deltid. Ved å øke rammene til skolene og øke bemanningen på sykehjemmene, kan flere få hele stillinger. De ansatte får mer forutsigbarhet, de slipper å fylle på med ekstravakter for å komme opp i 100 prosent stilling. Det gjør det enklere å planlegge hverdagen for dem, og enklere å få lån. Det gjør at vi kan være en bedre arbeidsgiver., sier Mauland.

Flertallet senker også eiendomsskatten ved å øke bunnfradraget fra 400.000 til 625.000 kroner. Det utgjør en reduksjon på kroner 517,50,- for alle typer boliger i Stavanger – uansett størrelse.

SFO-prisen blir senket med 500 kroner, mens renovasjonsavgiften øker kraftig. De fleste andre egenbetalinger får moderate økninger, mens regjeringen har lagt inn mer penger i statsbudsjettet, og dermed utgår den varslede økningen i betalingen foreldre må ut med.








Mer fra Dagsavisen