Politikk

Formannskapet sa nei til krisefordel for lokale bedrifter

Thor Egil Braadland i fagforbundet Tekna er skuffet og overrasket over flertallet i formannskapet som torsdag sa nei til å øremerke tiltaksmidler til lokale bedrifter.

Seniorrådgiver i fagforbundet Tekna, Thor Egil Braadland, synes det er rart at flertallet i formannskapet ikke vil øremerke 52,7 krisetiltaksmillioner til lokale selskaper. Foto: Arne Birkemo

Stavanger kommune har mottatt 52,7 krisemillioner i forbindelse med andre tildeling av vedlikeholdstilskudd til kommuner på Sørlandet og Vestlandet i 2017.

Onsdag skrev RA om Eirik Faret Sakariassen (SV) som vil øremerke de kontraktene Stavanger kommune inngår med regjeringens tiltakspenger til lokale firmaer. Han fikk ikke flertallet med seg og forslaget falt. I tillegg til sin egen stemme fikk Faret Sakariassen med seg Ap og MDG.

– Overrasket

På tilhørerbenken satt en skuffet seniorrådgiver i fagforeningen Tekna, Thor Egil Braadland.

– Jeg er overrasket. Jeg hadde forventet at politikerne ville sende et positivt signal til næringslivet i Stavanger. Tekna har mange medlemmer som er arbeidsledige i byen som trenger jobb, sier Braadland.

Alle kommunale prosjekter over 1,1 millioner kroner må legges ut på anbud. Braadland hadde håpet at kommunen ville øremerke denne type prosjekter til lokale selskaper som sliter.

– Jeg forstår ikke at politikerne ikke ønsker at disse pengene skal forbli i regionen. Nå risikerer man at utenlandske selskaper eller andre selskaper utenfor regionen skal vinne anbudene, mener Braadland.

SV tror på omkamp

Eirik Faret Sakariassen (SV), som fremmet forsalget, var også overrasket over at forsalget kun fikk stemmene til Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

– Jeg hadde trodd forslaget skulle få bredere tilslutning. Det er meningsløst å ikke sikre oss at krisemillionene går til lokale arbeidsplasser. Nå kan millionene gå til selskaper i utlandet eller østlandet, sier Faret Sakariassen til RA.

Mandag skal saken endelig behandles i bystyret. Faret Sakariassen håper «de andre» ombestemmer seg i løpet av helgen.
Ifølge ordlyden fra Høyres John Peter Hernes og Frps Leif Arne Moi Nilsen, skal mye til for at det skal skje.

Derfor sa de nei

Hernes vil ikke stemme for å sende signaler til resten av landet om at anbud bare er for lokale selskaper.

– Det virker besnærende å bare tale for våre egne. Det blir lokalsjåvinistisk, sier Hernes.

– Jeg har tro på rådmannen og kommuneadministrasjonens måte å jobbe på slik at lokale selskaper kan vinne fram i anbudsrundene. Våre lokale selskaper er konkurransedyktige, fortsetter Hernes.

– Ikke lovlig

Frps Moi Nilsen mener forslaget strider imot EØS-regelverket.

– Forslaget er lovstridig. I tillegg er det ikke lett å vite hvor man setter grensen. Er det greit om selskapet er registrert i Stavanger, mens innehaveren bor på Randaberg, spør han.