Nyheter

Økt pågang i parkeringshusene i sentrum

14. mars ble det gratis å parkere i parkeringshusene i sentrum. I starten var det relativt rolig i husene, men nå merkes en økning – spesielt i ett av husene.

– I starten av dette var det helt stille overalt – nesten stillere enn en vanlig søndag. Den søndagen varte en stund, men så har det økt. Det synes vi er helt strålende. Det er fint å få folk til byen igjen, og jeg synes folk er flinke til å følge smittevernreglene, sier daglig leder i Stavanger parkeringsselskap KS, Christian Tønnevold.

– Da jeg parkerte på Jorenholmen for tre uker siden var det nesten tomt. Da jeg parkerte der på torsdag var det fullt i første etasje, og nesten fullt i andre etasje. Det virker som det er flere folk i byen nå? 

– Ja. Jeg går gjennom byen annenhver dag, og din observasjon er riktig. Hvis vi sammenholder det med tellepunktene til Stavanger Sentrum AS, så er det nok ingen tvil om at det kan bekreftes, sier Tønnevold til RA.

LES OGSÅ: Gratis parkering i byene: – En håndsrekning til sentrum

En markant økning

Samlede tall fra alle Stavanger Parkerings avgiftsplasser viser at det, med utgangspunkt i uke 14 (første uken i april) som nullpunkt, har vært en økning.

Fra uke 14 til 15 var økningen på 13 prosent. Fra uke 15 til 16 var den på 21 prosent, mens estimatet for uke 16 til 17 er på hele 48 prosent.

– Dette betyr definitivt at våre observasjoner stemmer overens med virkeligheten – og det svært gledelig, sier Tønnevold til RA.

Daglig leder i Stavanger Sentrum AS, Kristin Gustavsen, bekrefter økt sentrumsbesøk overfor RA.

– Ja, vi ser en markant økning. Likevel ligger vi fortsatt 60 prosent under målt mot tilsvarende uke i fjor. Men det er en forbedring. På det roligste lå vi hele 75 prosent under fjorårets uker, sier hun.

LES OGSÅ: Setter opp Ibsen i friluft – med kun fem publikummere

Må sette en sluttdato

Det er nå litt over en måned siden Stavanger Parkering annonserte at det vil bli gratis å parkere i deres parkeringshus i sentrum. Tønnevold sa den gang at det var for å holde hjulene i gang, og for å gi en håndsrekning til sentrum.

Nå merker Stavanger Parkering at det er spesielt ett sted hvor besøket har økt den siste tiden.

– Vi ser spesielt en økning på Jorenholmen. Det er ingen tvil om at det er flere folk i byen nå, sier Tønnevold.

Foreløpig vet ikke Tønnevold hvor mye lenger gratisparkeringen vil vare.

– Vi må sette en sluttdato, men foreløpig vet ingen når den kommer. Vi kan ikke fortsette på denne måten lenge. Det går ikke an, sier han til RA, og understreker at det ikke er all parkering i Stavanger sentrum som er gratis.

De som er gratis er Jernbanen, Jorenholmen, P-Arketten, P-Kyrre, P-Posten, St. Olav og Valberget.

LES OGSÅ: Buøy-rektor lettet over Ryfast-åpning

Ikke fritt fram

Selv om husene er gratis minner Tønnevold om at trafikkbetjentene fortsatt er på jobb.

– Mesteparten av jobben går ut på å håndheve veitrafikkloven, og den delen går som normalt. Så hvis noen tror de bare kan «slenge fra seg bilen» der de vil, så er det feil. Det er ikke fritt fram. En må tenke trafikksikkerhet og framkommelighet som vanlig. Det er kanskje ekstra viktig nå med tanke på at nødetatene må kunne komme fram, sier han.

– Hvordan går denne situasjonen utover dere? 

– I og med at det ikke er gratis med gateparkering går den biten som vanlig. Den er som før, og der får vi inntekter, men det er jo ikke der de store summene kommer inn. De store summene kommer fra parkeringshusene. Vi får en ekstremt dårlig april i år. Historisk dårlig. Mars var ikke like ille, for der fikk vi med oss første halvdel, sier Tønnevold.

Den daglige lederen for det kommunale parkeringsselskapet legger til at det ikke er noen umiddelbar fare for selskapet eller de ansatte selv om det går litt dårligere enn vanlig akkurat nå.

– Vi har god økonomi i bunn, men den langsiktige konsekvensen vil nødvendigvis være at vi har mindre finansielle muskler til å gjøre andre ting. Så vi klarer oss, for vi har god likviditet og gode inntekter, men det går jo ikke i lengden. Da får vi problemer, sier Tønnevold.

Mer fra Dagsavisen