Nyheter

Setter opp Ibsen i friluft – med kun fem publikummere

Koronasituasjonen gjør at Rogaland Teater må tenke nytt. Nå skal Ibsens «Terje Vigen» settes opp på et hemmelig sted for et begrenset antall publikummere.

– For at teater skal oppstå trenger vi kun én skuespiller, én tilskuer og ett møtested – og teaterforestillingen kan begynne. I skjul for andres innsyn og store folkemengder inviterer vi deg med rundt vårt «leirbål», sier informasjonssjef ved Rogaland Teater, Pernille Kaldestad.

Mandag 27. april har nemlig teateret premiere på et nytt stykke, men på en litt annerledes måte. De inviterer fem publikummere om gangen ut i naturen for å se skuespiller Anders Dale spille ut Henrik Ibsens dikt «Terje Vigen».

Nøyaktig hvor stykket skal spilles vil ikke Kaldestad si. Det er nemlig en del av pakken.

– Det er helt bevisst at vi ikke går ut med hvor dette skal være. Det er litt kryptisk, og det er en del av opplevelsen. Når du kjøper billett får du vite oppmøtested. Der blir du møtt av en guide som, i henhold til smittevernreglene, tar med publikummerne til spillestedet hvor Anders venter, sier Kaldestad til RA.

LES OGSÅ: Buøy-rektor lettet over Ryfast-åpning (+)

Fire ganger i uken

Ifølge henne vil publikum få en flott opplevelse av diktet som forteller om dramatiske krigsår, handelsblokade og hungersnød, stolthet, mot, hevn, selvransakelse og tilgivelse.

– Du får oppleve Terjes glede, sorg og sinne og de mange dramatiske hendelsene i diktet formidlet med nerve og personlig innlevelse, sier Kaldestad.

Stykket har premiere mandag 27. april og skal spilles fram til 14. mai. Det skal spilles fire ganger i uken, to ganger om dagen, med kun fem publikummere til stede av gangen.

– Vi ønsker å levere på samfunnsoppdraget vårt, og da må vi tenke nytt. Nå har vi testet ut teater digitalt, men det er noe med det å være sammen og oppleve noe i nuet. Så er det kanskje bare fem stykker som får plass, men sånn er det, sier Kaldestad, som legger til at det vil bli mer av både digitalt og denne type analogt teater framover.

– Med bare fem om gangen er det jo veldig mange som ikke får sett dette stykket? 

– Ja, dessverre. Vi har satt siste dato 14. mai, men det er mulig å forlenge. Vår plan er å ha et tilbud hver uke, men dette er en uvant situasjon for oss. Det har vært en læringskurve på 90 grader, men det er jo bare å hoppe uti og la det stå til. Samtidig må vi vite at vi leverer kvalitet. Det er derfor ting kan ta litt tid, fordi vi må kunne stå inne for det, sier Kaldestad til RA.

LES OGSÅ: Reiselivsdirektør: – Det er ikke mulig å dekke tapet uansett hvordan en vrir og vender på det (+)

Har alltid elsket historien

Det var Anders Dale som fikk ideen om å gjøre «Terje Vigen» utendørs. 

– I anledning 70-års dagen til min daværende svigerfar i 2003 lærte jeg meg «Terje Vigen» og presenterte det som en forestilling under feiringen. Noen år senere ble det brukt som «take away»-teater, hvor forestillingen ble bestilt til både brylluper og bursdager. Jeg tror jeg spilte det over 100 ganger i den perioden, så jeg tror det sitter i meg for godt nå, sier Dale til RA.

Da koronasituasjonen oppsto og Dale ble spurt om hva han kunne tenke seg å bidra med dukket «Terje Vigen» igjen opp i hodet hans.

– Vi har hatt en liten prøve med fem venner som publikummere, og det er en veldig fin setting. Alle tror de har hørt «Terje Vigen», men man har kanskje egentlig ikke det. Derfor er det en gave for meg å få kunne presentere dette diktet for folk, sier Dale, som godt husker første gang han selv hørte det.

– Det var i 1994. Jeg gråt mens jeg hørte det, og jeg har alltid visst at jeg elsker den historien, sier han.

– «Terje Vigen» er jo et veldig langt stykke å lære seg utenat? 

– Ja, på en måte er det langt. Det er jo 44 vers, men det blir litt som en monolog på 25 minutter. Jeg tror alle kunne klart å lære det, men det er ikke alle som kommer på at de har lyst å prøve. Det er på en måte som å lære en veldig lang sangtekst, sier Dale.

LES OGSÅ: Korona gir strikkeboom (+)

«Back to basic»

Til nå har han testet ut stykket på venner og kolleger og sine to barn.

– Vi skuespillere lengter etter å spille for et levende publikum nå. Det er både gøy og utfordrende å strømme teater, men samtidig er det en tomhetsfølelse i det, fordi vi er så vant med møtet mellom skuespiller og publikum. Har man ikke et publikum der, er det da teater? spør Dale.

– Så dette blir jo teater «back to basic». Det har ikke noe å si hvor mange publikummere det er, så lenge det er fler enn én, legger han til.

Han er glad for at Rogaland Teater prøver å holde hjulene i gang, og han synes det har vært et fint spenn; Først digitalvisning av «Scener fra et ekteskap» for flere tusen publikummere, så «Terje Vigen» for fem.

– Den lille, intime plassen vi har funnet gjør at det blir en veldig flott opplevelse. Det er nesten ikke plass til flere enn fem stykker der, og det gjør at jeg kan ha blikkontakt med hver enkelt. Jeg føler selv at jeg er med på en litt eksklusiv opplevelse, sier Dale til RA.

Mer fra Dagsavisen