Nyheter

Nå er nye Ruten snart klar

I september i fjor startet arbeidet med å gjøre om parkeringsplassen på Ruten til en bypark. I desember sto den nye bussholdeplassen klar, og i starten av juli er byparken klar til åpning.

– Det er ikke så mye arbeid som gjenstår, men mange detaljer skal på plass. Blant annet montering av lekeutstyr, beplantning og kapping og legging av stein. Men vi begynner å nærme oss, sier Arne Jørgensen, prosjektleder for Ruten.

Arbeidet med Rådhusplassen, som nå er så godt som ferdig, startet i august 2019. I september startet arbeidet med den nye bussholdeplassen, og mens de jobbet med den ble holdeplassene midlertidig flyttet til den store parkeringsplassen. Kun tre måneder senere sto den nye kollektivplassen klar.

– Bussholdeplassen gikk veldig fort, og det gjorde vi for å komme fort i gang med resten av Ruten og ikke plage de reisende for mye. Så vi sto virkelig på i den perioden. Inne på Ruten er det mulig å bruke litt lengre tid, men vi har jo beslaglagt en stor del av sentrum, og en skal ha respekt for det, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Sikret seg sommerjobb: – Veldig viktig å få en fot innenfor (+)

Kjerne av tre

Da den nye bussholdeplassen var ferdig startet arbeidet med selve parken.

– Vi fikk så smått begynt med området rundt, men det var litt begrenset hvor mye vi fikk gjort mens plassen ble brukt som midlertidig bussholdeplass. Men vi stengte altså av det som skulle bli byparken i desember, og nå åpner den i starten av juli, sier Jørgensen til RA.

I den nye parken vil det bli et skateanlegg, lekeplass, fonteneanlegg og grøntområde. Mange har kanskje også lagt merke til hvite søyler som stikker opp i parken. Disse skal bære en stor ring som kommer på plass i starten av 2021.

– Ringen har en kjerne av tre, men skal kles i lyst metall. Det er nok et element i parken og skal fungere som et tak. I tillegg blir det en liten scene inne i ringen som er støpt i samme farge som skateparken. Den vil i utgangspunktet fungere til mindre arrangementer, men den kan også rigges til dersom større ting skjer, sier Jørgensen til RA.

LES OGSÅ: LO er bekymret for at ungdom kan bli utnyttet i sommer (+)

2500 kvadratmeter

Arbeidet med den store ringen starter i sommer, og selv om ikke nøyaktig dato er spikret håper Jørgensen den vil være på plass tidlig i 2021.

– Det er 2500 kvadratmeter takflate. Det er viktig at alle detaljene blir bra, derfor vil vi ikke haste for mye. Vi skal prøve å få det klart så fort som mulig, men vi skal ikke gå på akkord med kvaliteten, sier han.

I tillegg til ringen, scenen, lekeplassen og skateparken er det også tatt hensyn til Blinkfestivalen.

– Fra nord til sør går det en trasé gjennom hele parken som skal brukes under Blink. Den går langs bussholdeplassen og ut i Julie Eges gate ved 7/11. Det er en del av byrommet og fungerer også som en vanlig turvei gjennom resten av året, sier Jørgensen, som sier seg godt fornøyd med arbeidet så langt.

– Jeg synes det har blitt veldig bra, og det er mange gode funksjoner her. Det er godt å se at det begynner å realiseres og ta form. Målet er jo å skape et nytt byrom i sentrum for å løfte hele området, sier Jørgensen til RA.

Mer fra Dagsavisen