Nyheter

– Veldig viktig å få en fot innenfor

Færre bedrifter skal ansette vikarer i sommer, men Ingri Primstad og Andreas Aadnøy er blant dem som har fått seg sommerjobb. Det tror de er et stort pluss senere i livet.

– Jeg synes det er veldig spennende å få være med rundt på kraftstasjoner og se hvordan ting fungerer i praksis. På skolen er det mye teori, så det er kjekt å få praktisere litt også, sier Andreas Aadnøy (21).

Han har nettopp fullført en bachelorgrad i ingeniørfag og fornybar energi og skal etter planen ta en mastergrad i energi med retning elkraft til høsten.

I år som i fjor har han fått seg sommerjobb i Lyse. I sommer skal han jobbe med vedlikeholdsarbeid rundt kraftstasjoner, og jobben han har fått er derfor høyst relevant.

– Som student trenger jeg sommerjobb, hvis ikke hadde det ikke gått rundt. I tillegg er det litt annerledes å ha sommerjobb her enn andre steder, for på denne måten kan jeg få en fot innenfor det jeg har lyst å jobbe med senere, sier Aadnøy til RA.

LES OGSÅ: Langt færre bedrifter vil ansette sommervikarer i år (+)

Et stort pluss

Aadnøy kom i kontakt med Lyse under en karrieredag i Grimstad da han studerte der, og han tror sommerjobben kan hjelpe ham i jobbjakten i framtiden.

– Jeg tror det er et veldig stort pluss, og du får som sagt en fot innenfor. Det hjelper nok på CV-en uansett om det blir Lyse eller et annet sted i framtiden, sier han.

Ingri Primstad (21) er enig. Hun skal jobbe hos Lyse for tredje sommer på rad. De første to årene drev hun med linjebefaring, men i år skal hun jobbe med kartlegging av nettstruktur i distribusjonsnettet.

– Dette gjør at du blir kjent med folk og at de har et ansikt å forholde seg til. Den beste jobbsøknaden er å ha en sommerjobb. Hvis arbeidsgiver liker deg og du har gjort et godt inntrykk er nok sjansen større for å få jobb senere, sier hun til RA.

Primstad fullførte nettopp en bachelorgrad i elfag, og skal etter planen ta en mastergrad til høsten. Hun sier erfaringene fra sommerjobben i Lyse hjalp henne da hun studerte.

– Hva håper du å få ut av denne sommerjobben? 

– Før har jeg gått ute, men nå skal jeg være inne på kontor. Så jeg håper jeg får brukt hodet litt mer i år, for tidligere har jeg brukt beina veldig mye. Jeg har fått inntrykk av at det jeg skal gjøre er viktig for bedriften, og jeg håper jeg får med meg gode erfaringer. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får sjansen til dette, sier Primstad til RA.

LES OGSÅ: Trenger sommervikarer: – Vi kan ikke gå ned på driftsnivå selv om det er sommer (+)

Færre skal ansette

Ifølge en undersøkelse fra Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, er det kun 18 prosent av de spurte bedriftene som planlegger å ansette sommervikarer. Mens 36 prosent av virksomhetene hadde ferievikarer i fjor, planlegger bare 18 prosent av virksomhetene å ha det i år.

For Rogaland viser tallene at 43 prosent hadde ferievikar i fjor. I år sier 26 prosent at de skal ha vikar. Fem prosent vet ikke. 16 prosent av medlemmene i Rogaland som skal ha ferievikar i år, sier de vil ta inn færre enn i fjor. 11 prosent vil ta inn flere, mens 66 prosent tar inn uendret antall.

LES OGSÅ: Se stor bildeserie: Slik var demonstrasjonen i Stavanger (+)

Var litt usikre

Primstad fikk beskjed om at hun hadde fått jobb allerede i vinterferien. For Aadnøy kom beskjeden i begynnelsen av mars.

– Da slapp dere kanskje å bekymre dere, i og med at dere fikk vite det før koronaen brøt ut for fullt? 

– Tja, vi har vært litt usikre, for jeg har hørt om mange som har mistet sommerjobbene sine. Så vi var jo litt redd for at det kanskje kunne skje med oss også, men heldigvis gikk det fint, sier Aadnøy.

– Dere har jo hatt sommerjobb her før. Tror dere noe blir annerledes i år på grunn av situasjonen vi er i?

– Det ligger jo litt i bakhodet, men jeg tror ikke det har så mye å si for min jobb. Vi jobber ute og kjører hver vår bil, så det er nok ikke vi som vil merke det mest. Det er kanskje verre for dem på kontoret, sier Aadnøy.

Flere bedrifter har meldt at de kommer til å ta inn færre sommervikarer i år enn tidligere år, men Lyse har gått motsatt vei og uttalt at de vil ta inn fler.

– Det er veldig i vinden med fornybar energi, og det blir bare mer og mer av elektrifisering av samfunnet. Lyse sier de vil trenge flere folk i årene som kommer, og da er det kult at de tar inn flere studenter, at de gir oss beskjed tidlig og viser interesse for oss. For oss er det veldig viktig å få en fot innenfor og teste hvordan dette er, sier Aadnøy til RA.

LES OGSÅ: Reagerer på reisereglene for kommunalt ansatte (+)

Lyse fikk 1000 søknader

Rekrutteringsansvarlig i Lyse, Stig Finnerud, sier til RA at de har ansatt 50 sommervikarer i år, noe som er ti mer enn i fjor.

– For sommervikarene er disse jobbene viktige fordi de får en mulighet til å bli kjent med Lyse. For vår del er det også viktig, og gir oss en mulighet å bli kjent med potensielle arbeidssøkere på et senere tidspunkt. Sommervikarene gjør reelle arbeidsoppgaver, blant annet innen vedlikehold, og slik sett er de viktige ressurser, sier han, og legger til at det var flere søkere til sommerjobbene i Lyse i år enn i fjor, og at de i år fikk inn rundt 1000 søknader totalt.

– Det har vært en økning i antall søkere generelt i Lyse den siste tiden, og vi ser at flere søker seg vekk fra oljebransjen og vil skifte retning til noe mer bærekraftig, sier Finnerud.

LES OGSÅ: Messegutten som ble milliardær og toppsjef (+)

LO bekymret for ungdommene

Miriam Jordal Sorø, faglig ungdomssekretær i LO Rogaland, sier til RA at de forholder seg til Virkes tall, og at færre sommerjobber er en bekymringsverdig utvikling for ungdom.

– Vi har en sommerpatrulje-telefon hvor vi mottar henvendelser fra ungdom. I år har vi fått en del henvendelser fra ungdom som har fått tilbud om sommerjobb, men så, på grunn av korona, har de fått beskjed om at de ikke har noen jobb likevel, sier Sorø.

– Vi merker absolutt at det er vanskeligere å få sommerjobb i år, og det er veldig bekymringsfullt. Både for ungdommene som skal ut i arbeidslivet for første gang for å få verdifull erfaring, men også for studentene som er avhengig av en sommerjobb for å få det til å gå rundt økonomisk, legger hun til.

LO er også bekymret for at det tøffe arbeidsmarkedet gjør det enklere å utnytte desperate ungdommer.

– Ungdom som er usikre på hvilke rettigheter de har i sommerjobben kan ta kontakt med LOs Sommerpatrulje for gratis råd og veiledning, sier Sorø.

Mer fra Dagsavisen