Nyheter

Nå blir det snart lys her igjen

I fjor sa ordføreren at kommunen garanterer lys på Ullandhaugtårnet hvert år framover. I år holder de løftet, og spytter i 40.000 kroner for å lyse opp tårnet.

– Ullandhaugtårnet er et sterkt og synlig punkt både for Stavanger og resten av regionen. Det startet med at en liten jente tok kontakt med ordføreren, og det har blitt en fin tradisjon som vi har tatt vare på i mange år, sier Herbjørn Tjeltveit, direktør for innbygger- og samfunnskontakt i Stavanger kommune.

– Mange synes det er fint å kikke opp på tårnet, og det å markere en høytid har verdi for et samfunn, legger han til.

I år går Stavanger kommune inn med 40.000 kroner for å sikre at det blir lys i tårnet.

Tjeltveit sier pengebeløpet gjelder for 2019.

– Fra nyttår er det ny kommune. Da må rådmannen vurdere dette på ny, og legge det fram til politisk behandling for en ny politisk ledelse.

Aldri stille i tårnet

I november i fjor kom beskjeden om at det er slutt på den årelange tradisjonen med lys i Ullandhaugtårnet.

Grunnen var, ifølge Telenor som eier og drifter tårnet, at det er en kostbar og ressurskrevende oppgave.

Kort tid etter kom kontrabeskjeden fra Telenor om at det blir lys likevel dersom næringslivet bidrar med midler – noe de gjorde.

Saken skapte stort engasjement, og det ble samlet inn 140.000 kroner som sørget for lys i tårnet.

Flere politikere, inkludert ordfører Christine Sagen Helgø (H), uttalte seg om lysene.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor vi diskuterer hvem som betaler julelysene på Ullandhaugtårnet hvert år. Dette er en fin tradisjon som vi har hatt i 17 år, og Stavanger kommune vil sørge for at ordningen blir permanent, sa Sagen Helgø (H) til RA i fjor høst.

Rønning Elektro, sammen med Telenor, har i år ansvar for å få opp de nye lyslenkene som ble kjøpt inn i fjor.

– At kommunen er med på laget er kjempebra. Veldig kjekt! Jeg håper de kan være en garantist framover og at dette er en tradisjon som blir opprettholdt. Vi skal i alle fall bidra så lenge vi har mulighet, sier Bård Skavland, daglig leder i Rønning Elektro, som bidrar med både opp- og nedrigging i tillegg til 10.000 kroner.

Synlig fra hele regionen

Pærene i lyslenken må skiftes regelmessig, men Skavland håper de nyinnkjøpte lenkene kan vare lenge.

– I toppen av tårnet er det aldri stille, og det er alle de fire årstidene der oppe. Derfor er det en ganske stor påkjenning for lysene. Likevel holdt de gamle lenkene lenge, og jeg håper også de nye kommer til å vare flere år, sier Skavland.

Han tror det er spesielt én grunn til at folk er så glad i lysene i Ullandhaugtårnet.

– Du trenger ikke gå ned på Torget for å se lysene. Du ser dem fra motorveien og hjemmefra – det er synlig fra nesten hele regionen, sier han.

Informasjonssjef i Telenor, Magnus Line, synes det er veldig positivt at kommunen bidrar.

– Vi merker at mange setter pris på lysene, og vi merket det spesielt i fjor. Det var stort engasjement, og vi fikk mange positive tilbakemeldinger på at vi har bidratt i så mange år. Vi var veldig glade for at det ble en løsning på det til slutt og at det ble lys likevel, sier Line til RA.

Mer fra Dagsavisen