Fra retten

Drapstiltalt 43-åring nekter straffskyld i Sør-Rogaland tingrett

Mannen som er tiltalt for drap på en 42-åring på Vestre Platå i Stavanger i fjor, har erkjent drapet, men hevder han handlet i selvforsvar.

Rettssaken etter drapet for ett år siden går denne uka i Sør-Rogaland tingrett. Mandag morgen åpnet rettens leder, tingrettsdommer Mette Thorsen, med å spørre om tiltalte erkjenner straffskyld, noe han kort avviste, ifølge Stavanger Aftenblad. Det skal ikke ha vært vitner til drapet, men det er ventet at foranledningen vil bli belyst i løpet av rettssaken.

Ifølge TV 2 skal sjalusi ligge bak konfrontasjonen der tiltalte avfyrte pistolen, noe han hevder skjedde i nødverge.

Ville ha ham ut

Politiet ble kalt ut til en voldshendelse nær Eiganes gravlund tidlig på kvelden lørdag 12. november i fjor, i et område av Stavanger med flere kommunale boliger. I den aktuelle leiligheten fant politiet en mann som etter kort tid ble erklært død, skutt i magen og hånden og også slått i hodet med et brekkjern, ifølge tiltalen, som er tatt ut Arvid Malde ved Rogaland statsadvokatembeter. Den drepte skal ha dødd av hodeskadene.

Tre personer ble pågrepet i saken: en 32 år gammel mann som bodde i leiligheten, pluss en 52 år gammel kvinne og en 43 år gammel mann. De har forklart at de to sistnevnte ankom leiligheten for å få tak i 32-åringen, som skal ha blitt holdt i leiligheten mot sin vilje.

Etter at 32-åringen var kommet ut, skal den nå tiltalte 43-åringen ha gått opp i leiligheten for å få 42-åringen ut. Til Aftenbladet har tiltalte forklart at det kom til konfrontasjon mellom de to.

Med eller uten plan om å drepe

Alle de tre ble pågrepet og siktet for drapet, men det er bare 43-åringen som er tiltalt for drap. Siktelsen mot de to andre involverte skal ha blitt henlagt på bevisets stilling. De vil komme inn som ordinære vitner, sier statsadvokat Arvid Malde til TV 2.

Ifølge tiltaltes forsvarer Svein Kjetil Svendsen vil de to tidligere siktedes forklaringer støtte tiltaltes versjon av hva som har skjedd, om at drapet skjedde i nødverge.

– Det er en hendelse som ligger i bunn mellom to andre involverte som foranlediger at vår klient ankommer stedet, sier Svendsen til TV 2.

Den 52-årige kvinnen i saken er for øvrig tiltalt for å ha ødelagt bevis, da hun skal ha vasket drapstiltaltes frakk for blod.

Etterforskningen har sett på hvorvidt 43-åringen og 52-åringen hadde planer om å drepe avdøde da de kjørte til 32-åringens leilighet, noe de har nektet for.

Malde sa før saken at det blir sentralt å få belyst hvorvidt tiltalte har handlet i nødverge, og ønsket ikke å gå inn på hvorfor aktoratet ikke mener det var tilfelle.

Skulle feire bursdag

Først ut av mandagens vitner var avdødes mor og søster.

De la ikke skjul på at han til tider hadde hatt et tøft liv. Moren var svært preget da hun forklarte at sønnen ble drept to dager før bursdagen. Drapsdagen skulle familien ut på byen og feire, men han dukket aldri opp.

Strafferammen for drap er over seks år i fengsel.


Mer fra Dagsavisen