Fra retten

Fossum vant båtsaken

Aslak Olseth, båtselger og tidligere daglig leder i Johannes Lundes selskap Norsk Båtsenter Sport, er dømt til å betale båtkjøper Egil Fossum 684.000 kroner i erstatning.

Dommen i saken mellom Egil Fossum og Aslak Olseth ble klar fredag. Bakgrunnen for saken er at Egil Fossum kjøpte båt av Norsk Båtsenter Sport, et Lunde-selskap som gikk konkurs. Fossum er en av mange som kjøpte båt av selskaper i Lunde-konsernet, og som i ettertid oppdaget at båten var pantsatt. Fossum betalte dermed båten sin to ganger.

Selgeren av båten, Aslak Olseth, er nå dømt til å betale kr. 684.000 i erstatning for å ha vært klart uaktsom.

- Dette viser at selger har et ansvar for å ivareta kjøpers interesser og at dersom han ikke gjør det, kan personlig bli erstatningsansvarlig, sier Fossums forsvarer, Odd Jo Forsell, i en kommentar.

Saken har vært en stor påkjenning for Fossum.

- Aller helst vil jeg ha saken ut av verden. Dette har vært en stor påkjenning for meg og min familie. For å si det som det er, har dette året vært et helvete, sa Egil Fossum til RA i mars i år.

Han fortalte om en hustru som også var sterkt preget av at de ble lurt til å kjøpe en pantsatt båt, og andre medlemmer i familien har kommet med forslag om at de skal selge unna arvegods for å betale ut pantet.

I dommen legges det vekt på at Olseth visste om pantsettingen før han solgte båten til Fossum.

«Slik retten ser det er det i dette tilfellet ikke avgjørende for Olseths ansvar om han formelt eller reelt var daglig leder av Norsk Båtsenter Sport våren 2010. Det avgjørende for spørsmålet om ansvar vil være hvilken kunnskap Olseth hadde om forhold som knyttet seg til salget av den aktuelle båten, samt hvilken rolle han hadde overfor Fossum,» står det i dommen fra Stavanger tingrett.

Mer fra Dagsavisen