Nyheter

Flere hundre har ringt legevaktens koronatelefon de siste dagene

Koronatelefonen i Stavanger får mange henvendelser. I helgen ble det satt opp et koronavirus-telt utenfor legevakten hvor folk kan testes.

– Det varierer litt hvor stort trykket er, men lørdag formiddag hadde vi tre personer som betjente telefonen. Så det er ganske stort påtrykk. Det er flere hundre som har ringt de siste dagene, sier Helge Dragsund, kommunalsjef for helse og omsorg i Stavanger kommune.

Mange spør om de bør testes etter å ha vært på ferie i utlandet, opplyser han.

– Nå er det jo også påvist smitte på en skole i Stavanger, noe som skaper uro både blant foreldre og elever, sier Dragsund til RA.

– Folk har mange spørsmål. Men det skal mer til enn å bare passere et menneske for å bli smittet, legger Dragsund til, og ber samtidig folk som er usikre ta en titt på hjemmesiden til kommunen eller Folkehelseinstituttet (FHI).

Bedre utlufting

I tillegg til et eget telefonnummer ble det også satt opp et eget telt utenfor legevakten i helgen. Her er hensikten at folk kan bli testet for smitte uten å gå ut av bilen. Fram til nå har parkeringsgarasjen til legevaktbilen blitt brukt.

– Det gikk greit å ta det i garasjen, men det er en fordel for oss å ha bilen innendørs og låst med tanke på utstyret som er i den. Så det var en helt grei løsning der og da, men det var ikke en optimal løsning, sier Dragsund.

– Og hvis det blir voldsomt påtrykk og flere skal ta prøver, så vil det være bedre utlufting i et telt enn i en garasje, legger han til.

Teltet ble satt opp fredag. Lørdag ble nødvendig utstyr og kabler båret ut før det åpnet.

– Pågangen varierer litt hos legevakten også. Når det er flere i timen er det greit med telt for å kunne lufte ut, sier Dragsund.

– Vi ønsker at folk skal sitte i bilen når prøven blir tatt, da det gir ekstra beskyttelse for dem som tar prøven. Så da fungerer det sånn at man kjører inn, og så bøyer vi oss inn i bilen og tar prøven, legger han til, og forteller at helsepersonellet er utstyrt med fullt smittevernutstyr når prøvene tas.

Det er ingen som kan kjøre til legevakten og bli testet med én gang. Du må først ringe kommunens koronatelefon og fortelle hvorfor du tror du kan være smittet. Deretter vil en lege ta kontakt og vurdere om du skal bli testet. Dersom konklusjonen blir ja får du et tidspunkt for når du kan møte opp utenfor legevakten.

Omfordelt ressurser

Dragsund mener Stavanger kommune har vært tidlig ute og har gode planer.

– Vi har flere treffpunkt i løpet av uken og dagen hvor vi snakker om status, og det er mange i sving som jobber med dette. Vi har også omfordelt litt ressurser internt, slik at utdannede sykepleiere som ikke jobber direkte med pasienter er med og bistår hvis det trengs, sier han.

Kommunen har også hyppig oppdatert sine nettsider den siste tiden.

– Det kan bli krevende for oss å svare alle individuelt, så derfor har vi funnet ut at det er greit å kjøre ut informasjon der, sier Dragsund.

– Hvordan ligger dere an med utstyr?

– Foreløpig har vi nok utstyr, sier Dragsund, som samtidig minner alle om å huske god hoste- og håndhygiene.

Mer fra Dagsavisen