Nyheter

Derfor ligger utenlandske militærbåter til kai i Vågen

Flere militære skip ligger til kai i Vågen i Stavanger noen dager.

I mars starter årets største øvelse for Forsvaret, Cold Response 2020. I den anledning vil det ligge fem utenlandske marinefartøy i Stavanger i en periode forkant. Det opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Onsdag formiddag var flere av fartøyene på plass i Vågen.

På vei nordover

Cold Response er en øvelse med sjø-, land- og luftstyrker i Forsvaret, i tillegg inviterte allierte nasjoner. Øvelsen foregår i utgangspunktet i Nord-Norge, men de deltakende sjøstyrkene benytter uken i forkant til å seile nordover til øvelsesområdene. I den forbindels skal altså fem fartøy ha havneopphold i Stavanger.

Annenhvert år

Cold Response blir gjennomført hvert andre år og blir karakterisert som en viktig øvelse for Forsvaret.

Hovedhensikten med øvelsen er å øve høyintensitets krise- og krigsoperasjoner under krevende vinterforhold.

– Norge er ledende på vinteroperasjoner, og øvelsen gir gode muligheter til å trene taktisk samvirke og logistisk understøttelse. Alliert deltakelse på øvelser i Norge styrker alliansens kunnskap om operasjoner i vårt nærområde, sier flaggkommandør Kyrre Haugen i pressemeldingen.

Han forteller videre at samøvelse med våre allierte er viktig for å kunne være best mulig forberedt for operasjoner innenfor rammen av NATOs kollektive forsvar.

Fakta

* Fartøyene som ligger til kai i Stavanger, er fra Storbritannia og Nederland. De vil ligge der fra 26. til 28. februar. De fem fartøyene som kommer hit vil ligge til kai i sentrum.

* Øvelse Cold Response gjennomføres annethvert år.

* Øvelsen finner sted i de sørlige delene av Troms og Finnmark fylke.

* Øvelsen varer fra 8 til 18. mars.

* Styrker fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark, Finland og Sverige deltar, i tillegg til styrker fra Norge.

* Mellom 15.000 og 16.000 soldater vil delta på øvelsen, men tallet kan øke.

Mer fra Dagsavisen