Nyheter

Slik herjer været: – Skademeldingene strømmer inn

Mandag rapporteres det om en rekke problemer i forbindelse med uværet og snøsmeltingen i Rogaland.

Været har skapt en del problemer i fylket på starten av uken, som varslet.

Tryg Forsikring har per mandag klokken 10 registrert over 190 skadesaker i forbindelse med uvær, mildvær og snøsmelting siden søndag.

– Skademeldingene har strømmet inn i voldsomt tempo mandag, og vi har siden midnatt registrert vel 120 skadesaker bare i dag. 80 av disse gjelder bygningsskader med utette tak samt vanninntrenging i boliger og kjellere. I tillegg har vi hatt veihjelp for 65 bilister der flere har kjørt seg fast i en blanding av snø og vann og sørpe eller kjørt utfor veien, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Geografisk er det innmeldt flest skader i Stavanger-området, Rogaland, Bergen, Larvik og Skien, men uværsskadene tiltar i flere andre områder i Vestland og på Øst- og Sørlandet.

– Vi har også en rekke skadesaker der frosne vannrør har sprukket når de har tint, og flere bilister har i dag fått starthjelp til bilen etter å ha kjørt i dype vanndammer til bilen stoppet. Vi oppfordrer folk til å lede vann bort fra boligen, og hjelpe til å holde kummer og rister åpne hvor vannet kan renne. Står du i fare for å få vann inn i huset så fjernet ting fra gulvet. Bilister bør unngå å kjøre i vanndammer der de ikke vet hvor dypt vannet er, sier han.

På Nordsjøvegen i Sola er det store vannmengder langs veien. Natt til mandag var vannet over i veibanen og forårsaket en trafikkulykke.

Arbeidsulykke

I 09.00-tiden mandag fikk politiet melding om en arbeidsulykke i forbindelse med arbeid på en lastebil ved Madla i Stavanger.

Vinden skal ha tatt tak i en dør, som førte til at kvinnen som var på lasteplanet ble kastet av og slo hodet sitt i fallet. Det er ukjent skadeomfang.

Kvinnen, som er i begynnelsen av 50-årene, ble kjørt til Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Vann i kjellere

Brannvesenet kan melde om en rekke oppdrag knyttet til vann i kjellere fra og med natt til mandag og utover mandagen, over hele fylket.

Mandag formiddag har 110 Sør-Vest lagt ut over 40 oppdrag knyttet til vann i kjeller på X/Twitter.


Politiet ber publikum om hjelp til å få bort overvann via nettpatruljen sin Facebook-side.

– Det har kommet enorme nedbørsmengder i distriktet, og med all snøen som lå der fra før, skaper dette fare for oversvømmelse, skred og glatte veier. Du kan være med på å forebygge uheldige hendelser – rens stikkrenner, kummer og andre vannveier, oppfordrer politiet på Facebook.

Stengte veier

Også på veiene merkes regn og snøsmeltingen. Flere veistrekninger er stengt som følge av skred og flom mandag. Det er sendt ut rødt farevarsel for snøskred på Rogalandskysten og Hordalandskysten.

– Det har kokt godt her siden vi kom på vakt tidlig i morges. Mange veier er stengt på grunn av flom eller skred, sier trafikkoperatør Remi Lian ved Vegtrafikksentralen Vest til Stavanger Aftenblad.

Bilister oppfordres til å ta det med ro. Flere steder er det fare for vannplaning.

Vann i veibanen førte til en ulykke natt til mandag:

I1-tiden fikk politiet melding om en bil som hadde kjørt av veien på Nordsjøvegen i Sola. Politiet rykket ut og kunne melde om store materielle skader på bilen og mye vann i veibanen. Føreren, som var alene i bilen, klaget på smerte i en hånd og ble kjør til legevakt for sjekk. Det var ingen mistanke om kjøring i påvirket tilstand. Politiet skrev også på X/Twitter at det kun var passasje i det ene feltet på veien på grunn av mye vann i veibanen.

Snøras og innstilte tog

Go-Ahead melder om problemer i forbindelse med et snøras mellom Egersund og Moi. Flere tog til og fra Kristiansand, Oslo og Stavanger påvirkes mandag. Det kjøres buss for tog på den stengte strekningen.

Stans i helikoptertrafikken

Alle avganger fra helikopterterminalen på Sola er satt på vent på grunn av uvær. 15 avganger til norsk sokkel er rammet.

Stavanger Aftenblad skriver at alle avganger fram til klokka 12.15 er satt på vent på Sola.

Det er høye bølger, sterk vind og høy sjø som setter en stopper for helikoptrene, slik at de ikke kan lande på plattformene og riggene.

– Vi følger værutviklingen og vil fly igjen så fort det er sikkert, sier pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor.


Mer fra Dagsavisen